29 Март 2024петък09:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Очакват бързо решение на ВАС за наредбата на Танева

Ако тя падне и на втора инстанция, близо половин милиард лева ще бъдат за сметка на държавния бюджет, заяви председателят на НСЗКБ Явор Гечев

/ брой: 241

автор:Мая Йовановска

visibility 601

Срокът за произнасяне на петчленния състав на Върховния административен съд (ВАС) за отменената на първа инстанция от съда наредба за подмярката от ПРСР 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, издадена от бившия министър на земеделието Десислава Танева, е месец. Надявам се обаче съдът да се произнесе по-бързо, заяви вчера пред журналисти адвокатът на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) Диньо Бозаджиев.
С решение на първа инстанция от октомври ВАС отмени наредбата на Танева по жалба от НСЗКБ. Става въпрос за наредба с финансов ресурс от ПРСР за 237 млн. евро. На първа инстанция съдът реши, че са допуснати съществени закононарушения и наредбата следва да бъде отменена, заяви Бозаджиев.
Вчера петчленен състав на административния съд даде ход на делото, с което пък Министерството на земеделието, горите и храните обжалва решението на тричленния състав, за отмяна на наредбата. Адвокатът на НСЗКБ поиска на делото да не се дава ход. За мен съществува съмнение по отношение на бързината, с която беше назначена датата за делото, освен това считам, че е нарушен Законът за съдебната власт за начина на формиране на съдебните състави на случаен принцип, обясни адвокат Бозаджиев. ВАС обаче не прие възражението на НСЗК за нарушаване на процедурата за избор на случаен принцип на председател на съдебния състав, беше отхвърлено и искането за отвод на съдебния състав.
Прокурорът също поиска на делото да не се дава ход, защото счита, че решението на тричленния състав е законосъобразно и правилно. В крайна сметка на делото беше даден ход и съдебният състав съобщи, че ще излезе с решение. По-късно от ВАС съобщиха, че съдът ще се произнесе в едномесечен срок. Това е последната инстанция на ВАС и нейното произнасяне ще реши изхода от делото.
Ако и петчленният състав на съда потвърди решението на първа инстанция наредбата ще падне, което обаче няма да застраши земеделците, които има сключени договори по тази наредба за подмярката 4.1, заяви пред журналисти председателят на НСЗКБ Явор Гечев, който е и бивш зам.-министър на земеделието. Ако наредбата падне окончателно в съда, Европа няма обаче да ни възстанови тези 237 млн. евро и те ще се водят неусвоени по ПРСР. Това означава, че може още веднъж по същата подмярка 4.1 да бъде отворен прием. Парите обаче, които са близо половин милиард лева, ще трябва да бъдат покрити от държавния бюджет, обясни Гечев.



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ