Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Икономика

Пенсионери искат мораториум върху цената на водата

КЕВР определя в интерес на монополистите, заяви омбудсманът Мая Манолова

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   694   0Граждани и съветници от Столичния общински съвет излезнаха вчера на протест пред сградата на КЕВР в София срещу новото поскъпване на водата, което се планира да влезе в сила от следващата година. Искаме мораториум върху вдигането на цената на водата, заяви Венелин Новаков, представител на Съюза на пенсионерите. Мораториум за София, мораториум за страната, ако трябва, каза Новаков. Вчера в КЕВР имаше открито заседание за обсъждане на доклад за изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г. Регулаторната комисия ще определи цената на водата в София, Пловдив, Варна, Бургас и още 11 области в страната на закрито заседание на 15 декември.
Планираното увеличение за София е с 9,5%, до 2,36 лв. на куб.м. В Смолян поскъпването е с 4,5%, до 2,35 лв. на куб.м. В Пловдив искат цената да поскъпне с 2,9%, до 2,20 лв. на куб.м. Във Варна - 2,7%, до 3,00 лв. на куб.м, в Силистра - 6,5%, до 3,29 лв. куб.м, в Кърджали - с 2,8%, до 2,43 лв. на куб.м. В Русе поскъпването е 6,2%, до 2,78 лв. на куб.м. В Перник - с 5,8%, до 2,29 лв. на куб.м, в Монтана - с 6,4%, до 2,89 лв. на куб.м, в Шумен - с 3%, до 3,32 лв. на куб.м, в Сливен - с 2,5%, до 2,50 лв. на куб.м. В Бургас искат поскъпване с 8,7%, до 2,77 лв. на куб.м. В Ямбол - с 20%, до 2,78 лв. на куб.м, и във Враца - 13%, до 3,09 лв. на куб.м.
"Протестът, заради който сме тук, е, че не беше отразено досегашното мнение "против" на много от гражданите в София специално и на Столичния общински съвет", каза Борис Цветков, общински съветник в СОС. Той каза, че има висящо дело по бизнес плана. Нашият аргумент е, преди да се проведе обществено обсъждане с гражданите, което не е направено и преди да се изчака изходът на делото, КЕВР да не увеличава цените на водата поне за София, заяви той.
Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че има повече от 30 жалби от различни населени места, от 10 области през последните един-два месеца. "Жалбите са подкрепени с подписки от по няколкостотин души. Хората се възмущават срещу драстичното поскъпване на цената на водата, особено тези от малките населени местаФ, заяви тя.
Преди вчерашното заседание тя заяви, че актовете на КЕВР не подлежат на обжалване от гражданите и обмисля да атакува това в Конституционния съд. Според омбудсмана регулаторът определя в интерес на монополистите цените на водата, а гражданите са длъжни да плащат, но нямат възможност да обжалват. Това са текстове от закона, които не дават възможност на гражданите да обжалват, а има проблеми, недостатъци, пороци в действията на КЕВР, обясни Манолова. Директорът на дирекция "Водоснабдяване" в регулатора Ивайло Касчиев отхвърли обвинението, че работят в полза на ВиК операторите По неговите думи комисията изпълнява това, което е разписано в закона, в наредбите и си изпълнява собствените указания за образуване на цени на ВиК услуги.
Омбудсманът каза още, че според закона КЕВР трябва да определи общите условия в договорите, само че вместо с договори ВиК операторите определят цената на водата със заповеди.Граждани и общински съветници от София протестираха вчера пред сградата на КЕВР срещу поредното поскъпване на водата
Снимка Емилия Костадинова

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"