19 Април 2024петък13:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пенсионери искат мораториум върху цената на водата

КЕВР определя в интерес на монополистите, заяви омбудсманът Мая Манолова

/ брой: 241

автор:Дума

visibility 28

Граждани и съветници от Столичния общински съвет излезнаха вчера на протест пред сградата на КЕВР в София срещу новото поскъпване на водата, което се планира да влезе в сила от следващата година. Искаме мораториум върху вдигането на цената на водата, заяви Венелин Новаков, представител на Съюза на пенсионерите. Мораториум за София, мораториум за страната, ако трябва, каза Новаков. Вчера в КЕВР имаше открито заседание за обсъждане на доклад за изменението на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г. Регулаторната комисия ще определи цената на водата в София, Пловдив, Варна, Бургас и още 11 области в страната на закрито заседание на 15 декември.
Планираното увеличение за София е с 9,5%, до 2,36 лв. на куб.м. В Смолян поскъпването е с 4,5%, до 2,35 лв. на куб.м. В Пловдив искат цената да поскъпне с 2,9%, до 2,20 лв. на куб.м. Във Варна - 2,7%, до 3,00 лв. на куб.м, в Силистра - 6,5%, до 3,29 лв. куб.м, в Кърджали - с 2,8%, до 2,43 лв. на куб.м. В Русе поскъпването е 6,2%, до 2,78 лв. на куб.м. В Перник - с 5,8%, до 2,29 лв. на куб.м, в Монтана - с 6,4%, до 2,89 лв. на куб.м, в Шумен - с 3%, до 3,32 лв. на куб.м, в Сливен - с 2,5%, до 2,50 лв. на куб.м. В Бургас искат поскъпване с 8,7%, до 2,77 лв. на куб.м. В Ямбол - с 20%, до 2,78 лв. на куб.м, и във Враца - 13%, до 3,09 лв. на куб.м.
"Протестът, заради който сме тук, е, че не беше отразено досегашното мнение "против" на много от гражданите в София специално и на Столичния общински съвет", каза Борис Цветков, общински съветник в СОС. Той каза, че има висящо дело по бизнес плана. Нашият аргумент е, преди да се проведе обществено обсъждане с гражданите, което не е направено и преди да се изчака изходът на делото, КЕВР да не увеличава цените на водата поне за София, заяви той.
Омбудсманът Мая Манолова съобщи, че има повече от 30 жалби от различни населени места, от 10 области през последните един-два месеца. "Жалбите са подкрепени с подписки от по няколкостотин души. Хората се възмущават срещу драстичното поскъпване на цената на водата, особено тези от малките населени местаФ, заяви тя.
Преди вчерашното заседание тя заяви, че актовете на КЕВР не подлежат на обжалване от гражданите и обмисля да атакува това в Конституционния съд. Според омбудсмана регулаторът определя в интерес на монополистите цените на водата, а гражданите са длъжни да плащат, но нямат възможност да обжалват. Това са текстове от закона, които не дават възможност на гражданите да обжалват, а има проблеми, недостатъци, пороци в действията на КЕВР, обясни Манолова. Директорът на дирекция "Водоснабдяване" в регулатора Ивайло Касчиев отхвърли обвинението, че работят в полза на ВиК операторите По неговите думи комисията изпълнява това, което е разписано в закона, в наредбите и си изпълнява собствените указания за образуване на цени на ВиК услуги.
Омбудсманът каза още, че според закона КЕВР трябва да определи общите условия в договорите, само че вместо с договори ВиК операторите определят цената на водата със заповеди.



Граждани и общински съветници от София протестираха вчера пред сградата на КЕВР срещу поредното поскъпване на водата
Снимка Емилия Костадинова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 206

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 216

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 201

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ