Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Студентите в Русе искат по-добри условия в общежитията

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   249   0Студентите от Русенския университет "Ангел Кънчев" настояват за по-добри условия в общежитията. Младите хора изразиха недоволството си от липсата на основен ремонт в четири от шестте сгради в навечерието на студентския празник 8 декември.
Студентският съвет с председател Станимир Бояджиев, който коментира проблема, бе подкрепен изцяло от ръководството на университета. Ректорът проф. Велизара Пенчева припомни, че от години университетът настоява да получи собствеността върху шестте сгради, които в момента се стопанисват от "Студентски столове и общежития".
Общежитията са строени между 1968 и 1977 г., но условията в част от сградите са трагични. По тази причина са заети едва 60 процента от общо 2400 легла, а някои крила са затворени, тъй като са неизползваеми. Заради стара дограма и липса на саниране се налага студентите да плащат по-висок наем през зимата. За летния период той е 60 лв., а през зимата е 65 лв., като се добавя и такса консумативи поради големия разход на енергия. Някои от родителите избират да ремонтират сами стаята, с условието да се пази за детето им до края на следването му. Разходите обаче не се приспадат от наема.
Университетът настоява пред министерството да получи собствеността върху общежитията, за да ги стопанисва, но досега няма никакъв резултат. За ремонта ще са нужни между 8 и 10 млн. лв., които трябва да се отпуснат целево.

Стаите в общежитията са в трагичен вид
Снимка БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"