Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

България

Академици се обявиха против съдии

Инвалид живее 8 години без ток заради липса на съдебно решение

Ася Гардели

8. Декември 2017 , брой: 241   453   0"Академици срещу престъпни съдии" бе мотото на провелата се вчера пресконференция в Съюза на българските журналисти. 45 представители на академичните среди у нас са събрали подписите си в писмо, разпратено до омбудсмана Мая Манолова, председателя на ВКС Лозан Панов и до главния инспектор на ВСС Теодора Точкова в подкрепа на журналиста Радко Ханджиев, който от 8 години живее без електрозахранване в единственото си жилище. Академиците са се обединили в питането си защо Софийският градски съд вече 4 години не извършва процесуалните съдебнопроизводствени дейности и престъпва актове на ЕС чрез пасивните си действия спрямо гражданско дело срещу ЧЕЗ.
Радко Ханджиев е завел искова молба срещу ЧЕЗ - България в СГС през 2014 г. Мотивите му са, че ЧЕЗ са му начислили неправомерно 26 фактури за дължими сметки за ток, които с лихвите надхвърлят 2500 лв. Фактурите са издадени за периода от юни 2009 г. до октомври 2011 г., въпреки че електрозахранването в жилището му е преустановено чрез премахване на електромера от ЧЕЗ още през май 2009 г.
Според Ханджиев 41 месеца след образуването на делото все още липсва изготвен актуален проектодоклад, а съдът не се е произнесъл по представената от него съдебномедицинска експертиза, въпреки неговата 91% инвалидност. Съдебномедицинската експертиза е изготвена от четирима лекари-специалисти и в нея се чете, че Ханджиев страда от хроничен панкреатит, исхемична болест на сърцето и злокачествен аденокарциром. Според твърденията на журналиста вместо комплексна експертиза от специалисти, съдът назначава такава от ортопед-травматолог.
Въпреки че през 2012 г. СГС определя решението на ЧЕЗ за неправомерно и го обезсилва, все още живея с прекъснато електрозахранване в жилището си, твърди журналистът. От ЧЕЗ са забавили съдебно определения срок на депозирането в съда на доказателства за фактурите за неплатени сметки на Радко Ханджиев, което е довело до решението на СГС в негова полза. "Оповестил съм за случая Комисията за защита на потребителите и компетентните служби в ЕС, но досега нямам отговор от никъде, оплаква се Радко Ханджиев. Според него отношението на институциите е нехайно, за което говори и отсъствието на техни представители на проведената пресконференция.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"