Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Депутатите гласуваха затвор до 15 г. за принуда на длъжностно лице към тероризъм

Юлия Кулинска

8. Декември 2017 , брой: 241   307   0Затвор от 5 до 15 г. грозят всеки, който заплаши или принуди орган на властта, представител на обществеността или на чужда държава да извърши престъпление с цел да създаде смут и страх в населението, което се приема за тероризъм. Това решиха депутатите вчера на второ четене на промени в Наказателния кодекс. Когато е причинена смърт, се предвижда затвор от 15 до 30 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Ако деянието е извършено спрямо бременна жена, малолетно или непълнолетно лице, или такова, ползващо се с международна защита, се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 г.
С промените лице, което противозаконно използва вътрешна информация, ще се наказва с лишаване от свобода до 4 години и с глоба от 1000 до 3 хил. лева.
Депутатите гласуваха още с лишаване от свобода до 6 години и глоба от 1000 до 20 хил. лева да се наказва добиването на подземни богатства без или при спряна концесия. Същата е санкцията за лице, което държи, съхранява, транспортира, преработва или отчуждава незаконно добити подземни богатства. Парламентът реши още наказанието да бъде лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 до 50 хил. лева, когато предметът на престъплението е в големи размери, деянието е извършено в защитена територия или защитена зона, когато е използван документ с невярно съдържание или когато участва длъжностно лице, възползвало се от служебното си положение, или деянието е извършено повторно.
Парламентът намали наказанието при недеклариране на парични средства, благородни метали и скъпоценни камъни, пренасяни през границата на страната. Нарушението вече ще се наказва с лишаване от свобода до 5, а не до 6 години. Глобата ще бъде 1/5 от стойността на предмета на престъплението, а не двойната му стойност. Както досега, предметът на престъплението ще се отнема в полза на държавата.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"