Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Април 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

СБ обеща в София да финансира модел за свързаност на Западните Балкани

Дума

8. Декември 2017 , брой: 241   282   0Световната банка ще отпусне на страните от Западните Балкани 150-200 млн. долара за създаване на хибриден модел, съфинансиран от еврофондовете и националните бюджети, за транспортни, инфраструктурни, търговски и икономически проекти за свързаност на България, Сърбия, Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Това стана ясно вчера на конференция в столичния НДК, на която Бойко Борисов събра лидери на държавите от региона. В нея участваха президентът на Косово Хашим Тачи, на Черна гора Филип Вуянович, премиерът на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и вицепремиерът на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. На форума бяха поканени главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.
"Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет", обърна се Борисов към лидерите. "Днес всички стоим на една маса и имаме рядък шанс за успех. Европейската комисия ще ни разбере, ако сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в съюза и с "Брекзит", за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична", призова той. "Политически почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват", допълни премиерът. Той обяви тайната на успеха в региона: "Всички държави трябва да сме като пръстите на ръцете, всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям."
Георгиева обяви, че СБ може да отпусне 150-200 млн. долара за търговията и транспорта, за да могат през границите на Западните Балкани бързо да преминават хора и стоки с помощта на модерни технологии. "Да превърнем физическите опашки във виртуални, а границите да се обслужват от КПП-та с едно гише", каза тя.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"