Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Април 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Медии

Наз@ем от мреж@та

8. Декември 2017 , брой: 241   136   0Намерението на държавата да сключи сделка със Симеон Сакскобургготски за т.нар. "царски имоти" разбуни духовете в мрежата. Макар и да не са запознати с юридическите факти, онлайн коментаторите се втурнаха да пазят дворците от бившия премиер. Според някои царското потекло на Сакскобургготски не му дава основания да претендира за имотите, защото корените му не са български. Други пък попитаха защо щенията му не са пресечни по-навреме и защо статутът на редица имоти не е изяснен преди години.

- Има разделение на властите. И този казус е работа на съда. След като конституционният съд 1998 е взел решение, съдебната власт би трябвало да взима всички други решения. В една република гражданите й са равни и не би трябвало да има специални закони. Не е работа на парламента да се намесва в работата на съда. Съда си има "технология" със срокове и начин на обжалване на съдебно решение. Парламентът няма такъв правилник и това е причината за подобно неопределено разтакаване. Просто мисля, че парламентът е надвишил правата си и това е причината за този казус.
- Дразни ме вече тази българска дребнавост!
През куп за грош! Евтини на брашното, скъпи на триците! Пред очите ви подариха Кремиковци за почти 3 милиарда за 1 долар, сега сте седнали за някакви смешни имоти за няма и 10 милиона да се пънете... и то по пазарни цени, ако го дадете на Нинова, ще ги оцени за 20 бона и даже няма и да ги плати.
- Одържавиха ги, защото се стопанисваха от Комендантство, което беше закрито.
Резиденциите (Имотите) на "Тодор Живков" не бяха одържавени, а разграбени от Българската мафия. Това не е по-хубаво, но е същото: Все едно Жени да си поиска всички резиденции както тоя, но тя все пак не е така нагла… изобщо няма царе без народ с народни имоти, които да продават както си искат.
- Преди много години (мисля беше с Гарелов) Симеон каза, че няма претенции и не се връща заради имотите, а за да помогне на България, а сега си ги иска. Освен това трябва да докаже откъде неговите дядо и баща са намерили пари да закупят и построят всичко това, защото, доколкото си спомням, Фердинанд идва в България беден като мишка, а и да си покаже нотариалните актове.
- Едно време не са имали документи за имоти. Но дори и с такива земята, както се видя, не я върнаха на собствениците като цяло. Както казва един колега: "Вдигай брашно - прави мъгла".
- Тия имоти държавата ги е осигурила за обслужването на царската институция. След като народът е решил да сме република и няма да има царска институция, какво следва, те са си държавни.
- Все едно президентът да издържа всички резиденции, които ползва. Ще се разори и ще затъне в дългове. Държавата е издържала резиденциите на царя и е плащала на персонала. Представяте ли си царя да плаща за всички резиденции и дворци?
- Прав е Дедо! Имотите са си негови и трябва да му се реституират. Такава е логиката, произтичаща от всички безумия натворени у нас в периода на масовата реституция!
- Нека да реши европейският съд кой крив кой прав, само че тогава хем ще си вземе имотите, които са само наследство, хем ще платим обезщетение. Има закон за национализацията на частната собственост на царете. И вече ми омръзна да повтарям  "Задайте си въпроса как се национализира държавна собственост", защо не е национализиран двореца в София или Евксиноград?
- Според мен, господин С. Сакскобургготски трябва да бъде съден като наследник на неправомерен ползвател /баща му или семейството му/ на български /общински, държавни или каквито са се водели/ земи, и глобен. Защо! Защото не са закупени. Не са броени лични пари, а са разполагали с тях десетки години! Не са закупени, защото цар не купува, той направо ползва, докато е цар. Та така, това е моята гледна точка.
- Целия тоя шум около имотите на Сакскобургготски е поредния б'анкянски номер на Бойко. Първо е обещал на Симеон, че ако отиде с него в Саудитска арабия, ще му върнат имотите, а сега оставя решението на Народното събрание, за да каже след това: Аз исках да ти ги върна, ама депутатите не се съгласиха…
   
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"