Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

НАТФИЗ чества 70 години на проф. Божидар Манов

Дума

11. Декември 2017 , брой: 242   431   070-годишният юбилей на проф. д.н. Божидар Манов ще бъде отбелязан на 12 декември от 18.30 ч. в Учебния драматичен театър на НАТФИЗ, информира Десислава Димитрова, гл. експерт ВО на академията.
Проф. Божидар Манов е кинокритик, журналист, преподавател, автор на стотици журналистически, критически и теоретични статии, автор на книгите "Теория на киноизображението", "Дигитална аудиовизия", "Дигиталната стихия", "Неизмислено човече", "Фестивални срещи", "Кино и други изкушения", "Еволюция на екранното изображение". Бил е филмов наблюдател в БНР, БНТ, Дарик радио и др., член и председател на журита на авторитетни международни кинофоруми.
"Слава богу, в НАТФИЗ все още идват мотивирани, потенциално талантливи млади хора, които имат своите шансове в бъдеще. Много от тях са неориентирани, с огромни дупки в общата култура, но като рожби на интернет-поколението бързо наваксват и най-добрите скоро стъпват на крака и се дипломират успешно. Наша грижа е да им дадем системни знания; съвременна професионална информация и адекватни умения; отворен хоризонт, а не догми и дидактика; разумно самочувствие със задължителна самовзискателност. И още важни за всеки човек в изкуството принципи: да не подценяват, а да уважават зрителя; да са амбициозни, но не маниакални; да са самокритични, но не депресирани; да са чувствителни, а не безцеремонни; да са почтени, а не безскрупулни. Когато говоря със студенти, често им цитирам афоризми на гении и мъдреци от вековете. А когато си позволявам някои мои "мъдри" изречения, за да съм по-убедителен си измислям, че са на анонимен древен философ. В края на часа признавам лъжата с думите на Волтер, че "постоянната сериозност е белег на посредственост". И те ми прощават", отбелязва проф. Божидар Манов.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"