19 Април 2024петък01:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 242

автор:Дума

visibility 107

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ПЛАНИНИТЕ. Отбелязва се за пръв път през 2003 г., след като е определен с резолюция на Общото събрание на ООН. Целта е да се популяризира значението на устойчивото развитие за планинските региони.

СВЕТОВЕН ДЕН НА ТАНГОТО. Първоначално 11 декември е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина (1977), по-късно става международен. Под танго се разбира видът музика, песен и танц, възникнали през втората половина на ХIХ в. в средите на простолюдието в Буенос Айрес (Аржентина) и Монтевидео (Уругвай). В началото се е танцувало само от мъже. На 11 декември са родени две от най-известните личности в историята на тангото - през 1890 г. певецът Карлос Гардел, а през 1899 г. - цигуларят Хулио де Каро. Гардел е първият, който поставя текст в тангото, автор е на хиляди песни. Де Каро е един от големите иноватори в историята на тангото.

1781 - РАЖДА СЕ ДЕЙВИД БРЮСТЪР, БРИТАНСКИ ФИЗИК (УМИРА 1868 Г.). Добива световна слава с изобретения от него през 1816 г. калейдоскоп - уред за наблюдаване на красиви форми. Калейдоскопът е кръг от огледала, съдържащ цветни обекти с различна форма като мъниста, камъчета и парченца от стъкло. Когато зрителят гледа от едната страна, светлината прониква от другия край, създавайки цветни модели поради отраженията от огледалата.

1911 - ОСНОВАНА Е ВОЕННАТА АКАДЕМИЯ "Г.С. РАКОВСКИ". На тази дата военният министър ген. Никифор Никифоров прави аргументирано предложение с доклад до Фердинанд I. В мотивите си той изтъква, че развитието на военното дело изисква и нашата армия, по примера на другите държави, "да се постави по пътя на едно по-правилно културно развитие", което налага "учредяването на едно висше военно учебно заведение под названието Военна академия".

1937 - СТАЛИН ИЗРИЧА ФРАЗАТА "ДЕПУТАТЪТ Е СЛУГА НА НАРОДА!" По време на предизборна проява в Болшой театър Й. В. Сталин (1878-1953) казва: "Депутатът трябва да знае, че той е слуга на хората, техен пратеник във Върховния съвет, и като такъв е длъжен да се ръководи от онази линия на поведение, за която му е даден мандат." Подобна мисъл е изказана още в Древна Гърция. Сократ пише, че народът трябва да назначи за представители на властта хора "с достатъчно свободно време, за да се посветят на грижите на обществените дела като слуги на народа".

1946 - УЧРЕДЕН Е УНИЦЕФ. По време на първата сесия на Общото събрание на ООН е създаден спешен фонд за децата, пострадали от Втората световна война в Европа, който да ги подпомага с храна, лекарства и дрехи. През 1950 г. ООН променя мандата на УНИЦЕФ и го натоварва със задачата да подпомага децата в развиващите се страни. Името му е съкратено на Детски фонд на ООН, но абревиатурата УНИЦЕФ се запазва. За дейността си фондът е лауреат на Нобеловата награда за мир през 1965 г.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ