29 Март 2024петък01:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

А магарето да не яде

/ брой: 242

автор:Валентин Георгиев

visibility 1426

Българите плащат все по-малко за храна и все повече за данъци и осигуровки, отчели от Института за пазарна икономика в поредния анализ за доходите и разходите на домакинствата у нас. От който факт премъдрите експерти на Сороското НПО правят безсрамен извод: данните показвали, че... стандартът на живот на българските домакинства продължавал да се подобрява, като това важи за абсолютно всички подоходни групи. Е, няма що! Ядеш по-малко и работиш повече, заради което, разбира се, плащаш чинно данъците си. То и магарето носело колкото го натовариш. Дори се научило да не яде, пък после знаем какво станало. А едни други "магарета" запънали краката и отказали да теглят каруците. Без значение дали ги бият или ги хранят. Затова и тръгнали в друга посока - я към ГКПП-та, я към Терминал 2. Има-няма, казват, да са към 2,5 милиона. И целият този поток - заради подобряващия се стандарт и все по-задоволените потребности.
Не знам какъв циник трябва да си, за да не кажеш на глас най-елементарната истина, която се набива на очи от иначе безспорния факт. Защото и без ИПИ хората го изпитват на гърба си - те просто се лишават и пестят от мизерните си средства за храна, за да се опитат да вържат двата края за другото - било за данъци, било за всевъзможните сметки и такси, които постоянно растат. Какво вдигане на стандарта, какви 5 лева?! А да не говорим, че поскъпването на живота продължава всекидневно - увеличение на цените има при всички храни и услуги, дори без някаква икономическа обосновка или логична причина. Няма човек, който да не го усеща по все по-отъняващия си джоб. Но... инфлация нямало, припяват и от НСИ.
Колко ловко обаче въпросните "експерти" избягват темата за галопиращите цени. И посочват като единствено негативна тенденция растящото данъчно и осигурително бреме. Този рев също ни е познат - работодателите ни проглушиха ушите как загивали от вдигането на минималната заплата и от непосилните осигуровки, с които се товарели. Да обслужваш тях и властта по този дърварски начин обаче не те прави по-голям специалист, а още по-малкото обективен. Нагласените графики и диаграми може да впечатляват с наукообразието си, но не греят никого. Защото не казват цялата истина.
А и проблемът не е в размера на данъците, важното е как се харчат от държавата. Когато се пръскат милиарди за нерентабилни проекти, когато стотици милиони се прибират от "наши" фирми за кухи или неефективни дейности, тогава не може да искаш българинът да гледа положително на данъците като ефективен метод за социално обогатяване. Обогатяване има, само че е за конкретни лица. Затова и другият извод звучи повече от цинично - че тази тенденция била в "унисон с процеса на догонване на по-развитите европейски страни". Да, на Запад данъците са високи, но и доходите са в пъти по-високи. А гладни данъкоплатци и работещи бедни - това само у нас го има.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ