19 Април 2024петък13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позорна немощ

/ брой: 242

автор:Аида Паникян

visibility 38

Той бе от хората, "които се раждат с перо зад ухото и мастилница вместо сърце; за него всичко на този свят се свеждаше до изваждане или умножение и една цифра му беше много по-ценна от един човек, щом тази цифра можеше да увеличи сумата, която човекът можеше да намали". С това изречение след години може би ще характеризират бившия шеф на надзорниците на касата и настоящ здравен министър. Характеристиката е за счетоводител в приключенски роман от 1844 г. Малко неща са се променили за повече от век и половина, след като 115 депутати от мнозинството предпочетоха да спестят на кабинета "Борисов 3" 25 млн. лв., вместо да осигурят лечение на не повече от 1000 души, повечето млади и деца. За тези хора бюджетът е по-важен от живота на всички останали. Да не може един от признатите за най-умел през последните десетилетия бюджетар от над 4,5 млрд. лв. за здраве да намери едни 25 млн. лв. означава, че или перото му е затъпяло, а мастилницата - спукана, или политическата импотентност е огромна. Като добавка - и неистини. Инсинуация е, че президентското вето оставя без лекарства и лечение всички българи. Ветото е само на параграф 6 от преходните и заключителни разпоредби. Лъжа е, че всеки от въпросните 22 нови медикамента се реимбурсира в по-малко от 9 страни членки на ЕС. 
Със сигурност обаче през последните няколко години нещо много важно се е променило в България - гласът на пациентите се чува. При това не от кого да е, а от президента. Той не пожертва болните хора с нелепи доводи, че не може да се ограничава свободната търговия (справка - ветото на закона за лекарствата в частта, целяща ограничаване на паралелния износ през 2014 г.).
Нищо не оправдава плоския "план" на Кирил Ананиев в качеството му на шеф на надзора да "пести" от здраве. Дори това, че в качеството на здравен министър вече, в 14,30 ч. в събота на пожар свика журналистите на пресконференция в 17 ч., за да се оправдава. Пред кого? Пред шефа си и управляващите? Или пред болните и близките им, които чакаха чудесата на медицината, ползвани във всички цивилизовани държави, за да живеят и да получат шанс да работят, за да пълнят хазната на Борисов, Горанов и Ананиев с данъци и осигуровки, та двойно да платят 25-те милиона за лекарствата?
На това място уважаващият себе си министър на здравеопазването, бил той и най-добрия бюджетар, би признал провала си в здравното поприще - и като министър, и като бивш надзорник. И, разбира се, би си отишъл. Та ако ще премиерът на колене да го моли да остане.
Не, господа управляващи! Този път дори показните акции на ГДБОП не успяха да отвлекат вниманието на болните и на обществото! Не успяха да го направят дори акциите срещу "лошите" болници и намесата на главния прокурор в здравните дела на държавата!
Позорна е немощта на управляващите да се справят с проблемите на здравеопазването през последните години! Дори опитите им да реанимират политически трупове вече не помагат. Не може да се прави здравна политика с хора, обвинявани в миналото във финансови злоупотреби именно в системата на здравеопазването.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ