19 Април 2024петък07:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ерусалим раздели света

Чешкият президент: ЕС страхливо подкрепя пропалестински терористи

/ брой: 242

автор:Дума

visibility 682

Чешкият президент Милош Земан обвини Европейския съюз в страхливост, коментирайки реакцията на Брюксел след признаването на Ерусалим като столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп, предаде Франс прес.
"Европейският съюз страхливо прави всичко, за да надделее пропалестинското терористично движение над произраелското движение, към което принадлежа", заявил Земан в реч пред делегатите на конгрес на крайнодясната партия "Свобода и пряка демокрация".
"Като доказателство държа да напомня, че Европейският парламент неотдавна даде трибуна на една палестинска терористка, призната за виновна, която заяви, че борбата против палестинската автономия е идентична с тази срещу евреите в Аушвиц. Отдавна не бях чувал такава наглост", добавил Земан, имайки предвид, че Европейският парламент през септември разреши изказване на Лейла Халед, член на Палестинския национален съвет, станала известна като първата жена, участвала в отвличане на самолет (на американската авиокомпания ТУА - "Трансуърлд еърлайнс", през 1969 г.).
73-годишният държавен глава, който приключва през януари втория си петгодишен мандат, напомнил също,че самият той е предложил още през октомври 2013 г. да се прехвърли чешкото посолство от Тел Авив в Ерусалим.
Междувременно премиерът на Израел Бенямин Нетаняху разкритикува европейското "лицемерие" и "двойни стандарти", съобщи "Таймс оф Израел". Израелският премиер заяви това пред местната преса, преди да отпътува за двудневно посещение до Париж и Брюксел. Нетаняху каза, че докато той придава "голямо значение" на Европа, не може да толерира това как някои страни бързаха да критикуват решението на американския президент Доналд Тръмп, но не осъдиха ракетния огън от Газа в Израел през последните два дни.
"Докато уважавам Европа, не съм подготвен да приемам двоен стандарт от нея", каза Нетаняху. "Чух гласове, които осъждат историческото изявление на президента Тръмп, но не съм чувал осъдителни присъди за изстреляните в Израел ракети или за ужасното потискане срещу страната", заяви Нетаняху.
"Не съм готов да приема това лицемерие и както обикновено на този важен форум, ще представя истината на Израел без страх и с високо вдигната глава", добави той премиерът на Израел.
Днес Нетаняху ще се срещне в Брюксел с лидери на Европейския съюз.
От своя страна Арабската лига призова САЩ да анулират решението си, с което признаха Ерусалим за столица на Израел, предаде АП. Решението, оповестено от президента Доналд Тръмп, е опасно нарушение на международното право, няма юридическа тежест и е невалидно. Около тази позиция се обединиха външните министри от влиятелната организация.
Външните министри също така призоваха международната общност да признае държавата Палестина със столица Източен Ерусалим, поискаха резолюция на Съвета за сигурност, която да провъзгласи, че решението на Тръмп нарушава международното право и няма юридически ефект.
Арабската лига ще се събере отново до месец, за да обсъди ескалацията на напрежението в региона.
Решението на Доналд Тръмп лишава САЩ от ролята на спонсор и посредник на близкоизточния мирен процес, смятат от Арабската лига.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ