26 Април 2024петък11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Украйна настоява за закона за езика

Киев отхвърли възраженията на Европа

/ брой: 242

автор:Дума

visibility 32

Няма да има промени в Закона за образованието, обяви председателят на украинския парламент Андрий Парубий.
"Решението вече е съгласувано с представителите на Венецианската комисия", посочи той.
Парубий каза, че клаузата за езика в закона ще остане в досегашната й редакция. Той окачестви приетия вариант като компромисен: формулировка "от една страната, защитава езика на националните малцинства, а от друга, задължава всички да изучават държавния език".
На 8 декември Венецианската комисия на Съвета на Европа разкритикува член 7 от закона и препоръча на Киев да внесе в него поправки, за да избегне дискриминацията на езиците на националните малцинства. В документа се отбелязва, че "приетият член 7 от закона се различава силно от проекта, по който се провеждаха консултациите с малцинствата".
Срещу новия закон, който предвижда образование само на украински от 2020 година, се обявиха държавите в Европа, които имат малцинства в Украйна - България, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Молдова и Русия. Най-непримирима е Унгария, която обяви, че ще блокира всички ключови инициативи на ЕС за Украйна, ако не бъде променен законът.
Съседните на Украйна страни имат право да критикуват новия украински закон, забраняващ след началния курс да се преподава в училище на езици на малцинствата. Това заяви преди няколко дни Венецианската комисия на Съвета на Европа.
През 2015 г. в Украйна е имало 621 училища, в които се е преподавало на руски, 78 на румънски, 68 на унгарски и пет на полски.
Комисията каза, че клауза от новия закон, позволяваща някои предмети да се преподават на официалните езици на ЕС (като унгарски, румънски и полски), е дискриминираща спрямо говорещите руски, който е най-широко използваният неофициален език. По-неблагосклонното отношение към тези езици, които не са на страни от ЕС, е трудно да се обясни и затова повдига въпроси за дискриминация, смята комисията.
Езикът е болезнен проблем в Украйна. След проевропейското въстание през 2014 г., решението за отмяна на закон, позволяващ използването в някои региони на руския като втори официален език, предизвика антиукраински вълнения в източната част на страната, които ескалираха в бунт. Но новият закон за образованието влоши отношенията на Украйна със западните й съседи. 

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ