28 Март 2024четвъртък22:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властта "приземява" до дни и самолетите "Спартан"

МО се нуждае спешно от 17 млн. лв., за да поднови договора за поддръжка на транспортните машини

/ брой: 242

автор:Дума

visibility 278

Българските ВВС остават и без транспортна авиация, ако до края на годината държавата не намери 17 млн. лв. за подновяване на договора за поддръжка на използваните и от властта самолети "Спартан". Това предупреди преди дни в парламентарната комисия по отбрана военният министър Красимир Каракачанов. Оказва се, че само един от наличните три "Спартан"-а все още има право да лети, но само до края на годината, когато изтича 4-годишният договор за поддръжката му с италианската компания "Леонардо".
Преговорите с производителя на самолетите все още текат и договорената сума е малко над 17 млн. евро, обясни вицепремиерът на депутатите. Каракачанов каза, че още през юни е поискал тази сума от Министерството на финансите, но още не е получил положителен отговор. Министерството на отбраната пък е разпределило бюджетните си икономии за 2017 г. за "други неща". Депутатът от БСП ген. Славчо Велков попита Каракачанов дали в този случай не може да се разчита на руския Ан-26, но от отговора на министъра се разбра, че от 2017 г. изтичал договорът и за него.
Споразумението за купуване на 5 самолета "Спартан" бе подписано пред 2006 г. за 91,8 млн. евро. След преговори през 2011 г. самолетите бяха редуцирани до три, без МО да дължи неустойки, и окончателната сума по договора за доставка на трите транспортни машини стана 55,8 млн. евро. Предишният договор за издръжка пък бе за 25 млн. евро. "Спартан"-ите се използват често и от правителство, само преди дни с последния oт тях бе изпратена помощ за наводненията в Албания. Използват се и за транспортиране на тежко болни, уреди за трансплантация и дори за пътнически полети. Президентът Румен Радев замина за първото си официално посещение в Брюксел със "Спартан".
Каракачанов съобщи, че в петък министър-председателят Бойко Борисов го повикал да обсъдят възможностите за сключване на договор за поддръжка на транспортните самолети "Спартан". Премиерът поискал догодина да започне и ремонт на сградите на армията, с приоритет казармите на бойните поделения.
Междувременно продължава и сагата с пускането в експлоатация на изтребителите МиГ-29, за които бяха купени нови и ремонтирани двигатели. Все още има проблем с маслата за промиване на двигателите, тъй като Русия е въвела ново изискване за лицензиране, призна Каракачанов. Припомняме, че скандалът около ремонта на МиГ-29 стана повод за безпрецедентен протест на летците от авиобаза "Граф Игнатиево".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ