25 Април 2024четвъртък09:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социалистките влизат в представителната мрежа "Европейско женско лоби"

Жените в БСП отчетоха кампанията си срещу насилието

/ брой: 242

автор:Юлия Кулинска

visibility 764

Подкрепа получи предложението на председателя на Обединението на жените социалистки (ОЖС) Катя Николова организацията да стане част от най-голямата женска организация в Европа "Европейско женско лоби".
ОЖС отчете кампанията си "Жените срещу насилието", която беше основна тема в работата на клубовете в цялата страна през тази година. В работата на НС на организацията участва лидерът на БСП Корнелия Нинова. Кампанията беше реализирана чрез Фонд "Инициативи" на НС на БСП. В нея се включиха не само жените социалистки, но и много симпатизанти и представители на неправителствения сектор. Зам.-председателят на ОЖС Мариана Бояджиева направи отчет на инициативите, проведени в населените места в Северна България. Тя припомни, че всяка четвърта жена у нас е жертва на насилие. 3158 са сигналите, получени в Агенцията за социално подпомагане през 2016 г. за посегателства срещу представителките на нежния пол. Бояджиева открои като интересна и полезна кръглата маса, проведена в Смолян под наслов "Насилието през очите на жената", както и реализирания проект "Чуй ме! Виж ме!" на дамите от Пловдив. Той е подкрепен и от младите социалисти в областта, които след благотворителна акция "Деца рисуват за деца" са събрали 1800 лв., дарени на детското онкохематологично отделение в УМБАЛ "Св. Георги". Бяха споделени и интересни изяви по темата в Стара Загора, Казанлък, Кърджали, Ямбол, Хасково, Бургас, Пазарджик и други населени места. "Целта на инициативите ни е да работим за разширяване влиянието на ОЖС като силна, авторитетна политическа организация. Искаме да приобщим към нашите изяви и други женски структури и да увеличим подкрепата за БСП", подчерта Бояджиева. 
Агресията се проявява в различни форми, заяви зам.-председателят на на ОЖС Смиляна Нитова. Тя разказа за инициативите, които са проведени през годината в населените места в Южна България. Нитова привлече вниманието към изяви във всички областни градове, както и в по-малките населени места.
Таня Найденова призова жените социалистки да правят политики, да привличат симпатизанти и да помогнат за връщането на напусналите БСП. Тя предложи темата за насилието срещу жени да стане национална тема. Според Александра Барданкова социалистките трябва да бъдат сред хората и да разговарят с тях на улицата, а не само да се правят кръгли маси. Депутатът Дора Янкова нарече инициативите "вълна на женски действия срещу агресията". Тя посъветва жените да участват в обществените обсъждания на общинските бюджети и да настояват за разкриването на повече кризисни центрове за жени, пострадали от насилие. За проблемите на социалистките в малките населени места говори Маргарита Василева от Роман. Според педагожката Марияна Божкова е скъсана връзката между деца и родители. Причините за това са бедността, безработицата и усещането за безнаказаност, категорична е Божкова. Жените настояха за законодателни инициативи, свързани с борбата и превенцията срещу насилието.   
Председателят на ОЖС Катя Николова благодари на всички, съпричастни с кампанията, и на организациите по места за активното участие. Бяха гласувани и два новоизградени клубове в Георги Дамяново, Монтанско, и Павел баня, Старозагорско. НС на ОЖС отчете, че в организацията членуват над 7000 жени и си постави за цел увеличаването им.
Социалистките решиха инициативата "Жените срещу насилието" да продължи и през новата година. По предложение на Корнелия Нинова те приеха единодушно заедно с нея да бъде реализирана още една национална кампания под наслов "Смели жени казват: Не на страха!"



Социалистките решиха кампанията "Жените срещу насилието" да продължи и през новата година заедно с кампанията "Смели жени казват: Не на страха!"

Корнелия Нинова кани всички депутатки да се включат в кампанията против агресията

Председателят на БСП Корнелия Нинова предложи инициативата "Жените срещу насилието" да бъде застъпена и в парламента. Народните представителки от ПГ на "БСП за България" ще се обърнат към колежките си от всички парламентарни групи да се включат в кампанията, обяви тя. 
"Колкото и да сме различни, и да имаме политически спорове, вярвам, че никой няма да ни откаже сътрудничество по тази тема. Има ценности, които стоят на политиката", поясни Нинова и поздрави жените социалистки за полезните и интересни инициативи, за активността им и емоциите, които влагат в кампанията.
"Живеем в поробена държава. Споделихте, че хората живеят в непрекъснат страх вкъщи, в работата, в обществото. Каузата, която сме си избрали, ни отива най-много като жени, като майки, съпруги, баби да застанем срещу насилието и агресията. Пред нас стои призванието да пазим семейни ценности. Каквото и да си говорим за насилието в училище, в обществото, основното ядро, което остава, е семейството. Заради заетост, заради бедност и различни проблеми се къса това основно ядро на обществото", подчерта Нинова.



 
 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ