27 Април 2024събота05:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пациентска организация пита здравния министър защо лъже

Президентът наложи вето върху мораториума на лекарства

/ брой: 242

автор:Аида Паникян

visibility 46

"Колко процента от парите в ЕС се дават за превенция и профилактика, за да не стигат пациентите до терминален стадий и скъпоструващи терапии, и колко е процентът у нас? Колко регистри има у нас за хроничните заболявания и колко Национални програми с финансиране от държавата има за превенция и намаляване на разходите? Кои са медикаментите, с които МЗ и НЗОК лекуват хормонално позитивен/ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза, хронична лимфоцитна левкемия, белодробна фиброза и др.?" Това пише в отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров. Той уличава министъра в лъжи, че България "най-бързо вкарва новите молекули, създадени от фармаиндустрията". Димитров припомня, че държавата не плаща пълната здравна осигуровка на пенсионери, деца, студенти, бежанци, лишени от свобода и др., с което лишава бюджета от 300-400 млн. лв. годишно. "След всичко, което сътворихте като зам.-министър на финансите и председател на Надзорния съвет на НЗОК, и като министър на здравеопазването, осъзнавам, че нямате никакво място в едно от направленията на националната сигурност на България - здравеопазването на нацията!", пише Димитров и призовава Ананиев да подаде оставка.
Президентът Румен Радев върна в края на седмицата за ново обсъждане параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г. Това са скандалните текстове, според които през 2018 г. касата няма да плаща за над 20 нови лекарства без аналог за лечението на тежки форми на рак, ревматоиден артрит, астма и др. "С параграф 6 се създава различно третиране на здравноосигурените  през 2018 г.", пише в мотивите си президентът. Той препоръчва на депутатите "да се опитат да приложат друг подход за постигане на целите за ограничаване на финансовите рискове за бюджета". Държавният глава е категоричен, че мораториумът влиза в противоречие и с редица международни актове, по които България е страна, сред които Конвенцията за правата на човека и биомедицината, Международният пакт за икономически, социални и културни права. Според президента въпреки опита за "смекчаване" на забраната и въведения текст, който разрешава НЗОК да плаща за нови генерични лекарства, мораториумът нарушава конституционните права на гражданите.

Ананив се оправдава
 
В събота пациенти и техни близки проведоха протест срещу мораториума пред парламента, а следобед министър Ананиев и неговият екип свикаха спешна пресконференция. На нея Ананиев заяви, че се извършвала манипулация от малък брой хора, които "обслужват частни корпоративни интереси". Той дори предупреди, че "имало случаи, в които пациенти получават сериозни травми вследствие прилагането на нови, неизпитани лекарствени продукти", но пропусна да спомене, че докато едно лекарство излезе на пазара, минават години на различни клинични изпитвания. Той дори упрекна съветниците на президента, че не били наясно със здравната материя.
БСП категорично подкрепя президентското вето на параграф 6, заяви по-късно депутатът проф. Георги Михайлов.  

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ