28 Март 2024четвъртък10:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 32

1821 - РАЖДА СЕ ГЮСТАВ ФЛОБЕР, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (УМИРА 1880 Г.). Представител е на литературното направление критически реализъм. Автор на романите "Мадам Бовари", "Възпитание на чувствата", "Саламбо" и недовършения "Бувар и Пекюше". Пише новели, романтични и драматични произведения. Смъртта го заварва пред нови планове - замислял исторически роман.

1849 - УМИРА МАРК БРЮНЕЛ, ФРЕНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (Р. 1769 Г.). Под негово ръководство и по негови проекти се построяват много къщи, търговски сгради, портови укрепления и пр. в САЩ. Най-славното му творение е прокопаването на първия тунел под р. Темза. Прокопаването му отнема цели 17 години. Брюнел става вицепрезидент на Кралското научно общество - нещо, което не се е случвало на чужденец дотогава.

1925 - В САЩ Е ОТКРИТ ПЪРВИЯТ В СВЕТА КРАЙПЪТЕН ХОТЕЛ. Milestone Mo-Tel всъщност е първият мотел. Основан е от Arthur Heineman в градчето San Luis Obispo, Калифорния. Големите разстояния, по-бавната скорост на автомобилите по това време и необходимостта шофьорите да пренощуват някъде по път били основните причини за откриването на мотела. Строителството на бунгалата, които разполагали със собствен санитарен възел, излязло около 80 000 долара. Цената на нощувката била 1,25 долара.

1927 - РАЖДА СЕ РОБЪРТ НОЙС, АМЕРИКАНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1990 Г.). Един от изобретателите, заедно с Джак Килби, на първата интегрална микросхема. През 1968 г. основава корпорацията "Интел". В последното си интервю, попитан какво би направил, ако е "император" на Съединените щати, Нойс отговаря, че освен всичко друго, би направил така, че да е сигурен в подготовката на следващото поколение за процъфтяването му в ерата на високите технологии. А това би включвало обучение и на най-бедните и необразовани хора, отбелязва Нойс.

1955 - В АНГЛИЯ Е ПАТЕНТОВАН КОРАБ НА ВЪЗДУШНА ВЪЗГЛАВНИЦА. Идеята на Кристофър Кокерел е да конструира моторно превозно средство, което да се придвижва по вода върху въздушна струя. За да провери изобретението си, той използва две тенекиени кутии с различен диаметър, като ги поставя една в друга, след което с помощта на сешоар осигурява притока на въздух в тях.

1962 - ДЖОН КЕНЕДИ ИЗРИЧА ФРАЗАТА "СВЕТЛИНА В КРАЯ НА ТУНЕЛА". На пресконференция на въпрос как може да оцени развитието на Виетнамската война Кенеди отговаря, че поради трудността на водената партизанска тактика на война са нужни 10-11 души срещу един, особено в трудния южновиетнамски терен. Според него Щатите не виждат светлината в края на тунела, но той самият не смята, че е по-тъмно, отколкото преди една година. В някои отношения, твърди Кенеди, е дори по-светло.

 

Летният сезон тръгва с 10-15% по-високи цени

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 58

Цената на яйцата гони световен рекорд

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 58

Париж готов на война с Русия за Одеса

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 58

ВМРО-ДПМНЕ отлага промените в конституцията

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 58

Евросъюзът отстъпва пред фермерите

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 58

Накратко

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 58

Десница по дьо Сад

автор:Александър Симов

visibility 459

/ брой: 58

Обирът на руските активи

автор:Юри Михалков

visibility 510

/ брой: 58

Особена порода

visibility 447

/ брой: 58

Престъпен интерес на ЕС

автор:Юри Михалков

visibility 614

/ брой: 58

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ