19 Април 2024петък04:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

Младежи създадоха "цветно зрение за цветни хора"

Раздават безплатно революционен софтуер за далтонисти на училища и сънародници

/ брой: 243

автор:Юлия Кулинска

visibility 1308

Младият програмист Даниел Георгиев и перничаните Васил Альошин и Стефан Кръстев създадоха революционен софтуер "Вижън", с който хората с цветна слепота вече могат да разпознават багрите на компютрите си. "Цветно зрение за цветни хора!" е слоганът на "Вижън", който им помага да се чувстват още по-специални, когато виждат света, както не са го виждали досега, и откриват нови цветови хоризонти.
Идеята се родила в началото на тази година, когато Георгиев получава мейл с линк към реклама на очила за далтонисти. Тогава му хрумнало да създаде десктоп приложение, позволяващо индивидуална настройка, чрез което да даде шанс на хората, неразпознаващи колорита, да виждат отново цветове и нюанси при всекидневната употреба на компютри и смарт устройства.

"Вижън" им позволява да виждат сайтове, снимки и рисунки в цялата им прелест от багри


И не само това. Съвсем скоро с помощта на приложението те ще могат да играят онлайн игри, да гледат филми и клипове, като се наслаждават на феерията от багри.
"Вижън" е създаден в началото на март. От него ще могат се възползват стотици хора у нас и по света. Всеки, който го прилага, може да го настрои индивидуално в зависимост от типа и степента на цветната си слепота. То е уникално изобретение без алтернатива в света, защото прави далтонизация на екрана в реално време. Десктоп приложението е с пълна съвместимост с уиндоус, а в момента Георгиев разработва и разширение за гугъл хром.
Пиарспециалистът Васил Альошин осъществява маркетинга и продажбите на "Вижън". Стефан Кръстев се занимава със социалната ориентираност на проекта. Младите хора са готови да го предложат безплатно на своите сънародници. Те са изпратили отворена покана към училищата и институциите в България, които при желание могат да получат безплатни копия на софтуера, както и кодове за активация. В проекта е предвидено потребителите извън страната да заплащат минимална такса за ползването на "Вижън".
 
Над 300 милиона души по света страдат

от различна степен на цветна слепота. Тя е  дефект на човешкото зрение, който се изразява в неспособността да се разграничават определени или всички цветове. Понякога на български като синоним се използва думата далтонизъм, който произлиза от името на английския химик Джон Далтон, който сам страда от това зрително нарушение и първи го описва. Далтонизмът е частен случай на цветната слепота по отношение на зеления цвят. Цветната слепота може да бъде вродена или придобита при различни заболявания на зрителния нерв и особено при атрофията му. Вродената цветна слепота е нелечима. Тя може да е пълна или частична. При пълната всички цветове се възприемат като нюанси на сивото. Частичната се изразява в неспособност да се различи един от трите основни цвята - червен, зелен, син.
Заради "по-специално зрение" огромна част от хората се сблъскват с всекидневни проблеми и неудобства. Разпознаването на цветовете е един от основните образователни подходи при просвещаването на децата, когато те опознават света. Голяма част от далтонистите са ограничени при избора на професия и заемането на определени длъжност.
Младите предприемачи имат амбицията поетапно този софтуер да бъде внедрен във всички училища на България, както и в тези в страните от Европейския съюз. А междувременно получават поръчки от цял свят. Те работят в партньорство и с пациентски организации като "Право на зрение", за да може приложението да стигне до всеки български гражданин, който се нуждае от него.
В началото на ноeмври Георгиев, Кръстев и Альошин решиха да подарят

два софтуера на всички евродепутати


и служители на Европейския парламент. Посланик на инициативата ще стане българският евродепутат Момчил Неков. Тази новина беше обявена по време на кръгла маса, посветена на социалното предприемачество, която се проведе в Брюксел.
Специалният софтуер вече е на разположение на община Бургас и започва инсталирането му в местните училища. Той ще бъде доставен и във всички детски градини и училища в Добрич. Приложението ще бъде предоставено и на 6000 компютъра в училищата на територията на област Перник.



Стефан Кръстев:
До дни подаряваме кодовете за "Вижън" на МОН

- Г-н Кръстев, разбрахме, че ще подарите кодовете за "Вижън" на МОН. Кога ще се случи това?
- Да, така е. Вече имаме подписано споразумение за партньорство с Министерството на образованието и науката, което означава, че до Нова година ще помогнем за инсталирането на програмата "Вижън". В близките дни ще направим официалното предаване на кодовете. Това предполага, че в почти всички училища приложението ще може да бъде инсталирано.              
- Какво ви провокира да станете част от екипа на "Вижън"?
- Харесвам проекти, които са насочени към социалната сфера, свързани с достъпност и качество на живот. Емоцията да се включиш в нещо, което помага на различните хора, е трудно да бъде обяснена с думи. Прекрасно е чувството да участваш в доброволчески или социални инициативи и това може да го потвърди всеки, който се ангажира с тях.
- С какво се занимавате вие самият? Разкажете и за своите двама колеги.
- Магистър по европейска интеграция съм и имам интереси  към политиките и проектите на ЕС, както и към разработването, препроектирането и неформализацията на образователните практики и подходи, за които съм сертифициран обучител и посредник. Основният ми опит е като консултант и координатор на проекта по въпросите на интернационализацията на някои големи колежи и НПО в Англия, Шотландия и Уелс, както и работа по различни социални проекти в България.
Даниел Георгиев е бивш спортист, превърнал се в компютърен програмист. Той започнал да изпитва проблеми с очите, след като времето за използване на екрана му достига средно 10 часа на ден в САЩ. Търсенето на здравни решения го провокира да създаде собствена софтуерна програма Iris, която вече е на разположение на обществеността. Проблемът TEDx на Георгиев - "Как технологията убива очите ви", е бил прегледан повече от 268 000 пъти от януари тази година и Iris има повече от 2 000 000 милиона потребители по целия свят.
 Васил Альошин е дигитален номад, медиен и пиарексперт, сериен предприемач, специализиран в електронния маркетинг и електронна търговия, както и блокова технология. Той въведе много хора в България в територията на онлайн бизнеса, като споделя своя опит и ноу-хау, включително чрез своите специализирани курсове по поръчка и чрез електронна търговия.
- Обвиняват младите хора в липса на социална чувствителност. Това така ли е, според вас. Променя ли се  обществото към хората с различни потребности?
- Не приемам твърдението, че младите са нечувствителни. Но у нас като че ли стана практика те да са виновни за всичко. Има много позитивни практики и примери в това отношение. Друг е въпросът дали те стават публични и дали хората разбират за тях. Въпреки неблагоприятната икономическа среда, в България днес има все повече млади и креативни хора, които се занимават с предприемачество. Те трябва да бъдат насърчавани и стимулирани и от държава, и от обществото.
- Много млади българи напускат страната с аргумента, че не могат да получат своята реализация? Вие гледате ли към "Терминал 1" и "Терминал 2"?
- Светът вече е глобално село и е без особено значение къде ще се реализира човек. С развитието на технологиите, на електронната търговия и интернет бизнеса няма значение къде всеки от нас ще бъде ситуиран географски. Лично аз нямам никакви намерения да напускам България и съм убеден, че тук мога да намеря реализация и да осъществя проектите си.

 
 
  

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ