25 Април 2024четвъртък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Левицата в Европа ще се бори за повече солидарност и равенство

В Лисабон Партията на европейските социалисти очерта визията си за ЕС и започна подготовката за изборите за ЕП

/ брой: 243

автор:Павлета Давидова

visibility 670

На 1 и 2 декември португалската столица Лисабон бе домакин на едно от най-важните за годината мероприятия на европейската левица. Социалисти от цяла Европа се събраха, за да обсъдят бъдещето на Европейския съюз и да очертаят плана си как ЕС да стане по-социално място, гарантиращо повече солидарност и равенство. Повече от 600 делегати и гости пристигнаха, за да участват в Съвета на Партията на европейските социалисти. Главно действащо лице бе председателят на ПЕС Сергей Станишев, а като своеобразен домакин се изяви и премиерът на Португалия Антониу Коща. Медии и гости обаче с любопитство очакваха появата на английската и германската делегации предвид преговорите за "Брекзит" и неяснотите около формирането на правителство в Германия. Ако липсата на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас бе разтълкувана като очакван ход, то появата на лидера на лейбъристите в Англия Джеръми Корбин определено възбуди вниманието на присъстващите. В Лисабон пристигнаха ръководители на социалистически партии от цяла Европа, сред тях бе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе сред говорителите в един от панелите, за което ДУМА вече писа. На особено внимание се радваха еврокомисарите Франс Тимерманс, Корина Крецу, Пиер Московиси, Витянис Андрюкайтис.
ПЕС си беше поставила

амбициозната задача

да очертае алтернативната лява визия за Европа. Преди приемането на официална резолюция по темата гости и делегати проведоха редица дебати, семинари и срещи. Стотици активисти на ПЕС от цяла Европа се събраха преди официалното откриване на Съвета, за да обсъдят стратегията и подготовката на кампанията за европейските избори през 2019 г. Младежката структура на партията представи инициативата си за борба с данъчните измами. Под мотото "От получаването до притежаването на власт" на 30 ноември женската организация на ПЕС проведе годишната си конференция. Представителите на левицата обсъждаха и равенството между половете в Европа, отношенията между социалните движения и прогресивните партии, онлайн кампаниите и борбата с фалшивите новини.
Всички обаче очакваха да видят крайния вариант на двете предварително анонсирани резолюции - за плана на ПЕС и алтернативната й лява визия за бъдещето на Европа и документът, посветен на избора на общ кандидат за председател на ЕК за предстоящите европейски избори през 2019 г.
"Искаме Европа да остане обединена - без скорости, без бюджетни ограничения и без социални неравенства. Нашето политическо семейство е обединено зад силно послание: Европа може да бъде различна. Партиите членки на ПЕС предлагат реална алтернатива на настоящата мантра на десницата за затягане на коланите, неравенство и национализъм. Имаме три важни политически битки през следващата година: да превърнем прокламацията от Гьотеборг за Социалния стълб в реални действия - в политика на Комисията и на правителствата. Да се борим за нова реформа на еврозоната, основана на икономическа и социална конвергенция. Да се противопоставим категорично на бюджетните ограничения, предлагани от десните в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС. Да, разходите нарастват: нужни са средства за миграцията, за отбрана и др., но това не означава да се режат пари от други политики - като кохезионната и земеделската. ЕС се нуждае от собствени ресурси, като данъка върху финансовите транзакции, например", обобщи в речта си на Съвета на ПЕС Сергей Станишев.
ПЕС вече

спечели първата си битка

На големия форум стана ясно, че португалският финансов министър Мариу Сентену има подкрепа от левицата за ръководител на Еврогрупата, а дни по-късно той пребори конкуренцията и спечели поста. Съветът на финансовите министри на ЕС вече се оглавява от 51-годишния професор по икономика, който за 2 г. като министър в социалдемократическото правителство в Лисабон успя да постигне изключителни резултати. Наричан е Роналдо на европейското икономическо управление: успя да извади Португалия от ръба на фалита и в момента там годишният растеж е приблизително 3%, а безработицата намаля под 10 на сто за първи път от 10 г., износът и приходите от туризма се увеличиха главоломно. Неформалното тяло, в което финансовите министри от страните, използващи еврото, обсъждат въпросите за използването му, е една от най-влиятелните групи в Брюксел. Преди избора на Сентену в кулоарите на Съвета на ПЕС се коментираше, че португалецът е шансът на Европа за повече солидарност. Като представител на левицата, комуникацията с него по преговорите на България за влизане в еврозоната може да е по-лесна, надяваха се българските представители в Лисабон.

Единен кандидат

за председател на ЕК ще има ПЕС на евроизборите през 2019 г. С нарочна резолюция социалистите започнаха подготовката по процедурата. Специална комисия ще обсъди и предложи процеса, по който да бъде излъчен общият кандидат. Процедурните правила ще бъдат одобрени от Президиума на ПЕС през есента на 2018 г. Предвижда се при наличието на повече от една номинация за поста да има преки консултации с партиите членки на ПЕС, ще има и дебати на национално равнище. Процесът ще завърши с втория изборен Конгрес на ПЕС през пролетта на 2019 г. Станишев припомни, че през 2009 г. първо левицата предложи избирането на общ кандидат за председател на ЕК на всяка от  партиите. "Готови сме да направим процедурата още по-отворена - да вървим към първични избори на кандидатите вътре в самите европейски политически семейства. Левите премиери и лидерите на социалистическите партии от цяла Европа заявиха ангажимента си да изберат кандидата на ПЕС в отворен и демократичен  процес, обсъждайки възможността за избори при наличието на повече от един кандидат", заяви президентът на ПЕС.
С резолюция под мотото
 
"прогресивна Европа/Рестарт"

евролевицата представи визията си за бъдещето на ЕС. В документа се отбелязва, че хората се стремят към по-голяма защита от гледна точка на безопасност, работни места или социални права. "Винаги сме защитавали и насърчавали тези цели. ПЕС е начело на битката за постигането им чрез осезаеми действия в Европа. В миналото нашето политическо семейство е това, което се е борило, за да постави пазарните сили под контрол и да гради ефикасно функциониращи социални държави. Гордеем се с тази борба и трябва да я продължим в градовете, на регионално ниво, в отделните държави и в Европа. Нашите ценности за напредък, свобода, равенство и солидарност са в основата на ангажимента ни и гаранция за по-добро бъдеще за всички", заявяват от ПЕС. В документа изрично е записано, че са необходими работни места и социална закрила за всички. Необходимо е да се направи много за преодоляване на различията между Севера и Юга, Изтока и Запада и за хармонизиране на условията на труд в целия ЕС, за да се насърчи постигането на

по-високи социални стандарти

единни са в ПЕС. Те искат да принудят всички компании да изпълнят задълженията си към своите работници и да предотвратят всички форми на социален и данъчен дъмпинг. В Лисабон левицата се обедини, че трябва да има "черен списък" на данъчните райове и на фирмите, които най-често нарушават закона, според тях са необходими и санкции и данъци за дигиталните гиганти, които в момента заобикалят плащането на налози. Печалбите трябва да бъдат облагани в държавата, в която са реализирани, смятат левите. ЕС трябва да запази кохезионната и земеделската политика без средствата за тях да бъдат орязвани. От заявките на левицата става ясно, че според ПЕС Съюзът може да събере ресурси чрез данъци върху финансовите транзакции и върху дейността на големи компании като Гугъл и Фейсбук.
ПЕС си поставя за цел да намали разликата в заплащането мъже-жени с 2% всяка. Ще настоява за цялостна стратегия на ЕС, която да пребори различията при пенсиите на жените и мъжете, която към момента за Съюза е около 40 процента.
Социалистите искат повече финансиране за Европейската гаранция за младежта и след 2020 г. Застъпват се и за достъпа до култура с европейския културен чек.
"Спомням си, че през 1960 г. амбицията на хората беше да стигнат до Луната. А за какво се борим сега? За нещо много по-просто - да намерим щастието си на земята" - завършекът на речта, произнесена от португалския премиер Антониу Коща, предизвика аплодисментите на стотиците делегати и гости в Лисабон. Може би, защото даде ясна картина какви са стремленията на мнозинството от членовете на ПЕС.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ