29 Март 2024петък18:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стотици заглавия на пет етажа в НДК

Най-голямото китайско издателство гостува на Панаира на книгата

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 23

Софийският международен панаир на книгата, организиран от асоциация "Българска книга" и петото издание на Софийския международен литературен фестивал, който тази година е с фокус литературата на страните от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария и Чехия), бяха открити вчера в НДК. Тържествената церемония в централното фоайе бе съпроводена от изпълнения на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов.
"Една книга би могла да ни отведе в бъдещето, би могла да ни отведе в миналото, но днес тя ни води именно тук, в Националния дворец на културата, каза Борислав Велков, председател на Съвета на директорите. Днес, когато книгите и литературата навлизат все повече в технологичния и виртуален свят, за мен е радост да видя, че НДК е пълен догоре с книги - 5 етажа литература. Нека литературата и книгите бъдат нашият пилот на духа и мисълта ни", допълни Велков. Зам.-министърът на културата Румен Димитров, който определи Панаира като забележителен момент от културния календар на столицата - място за среща между читатели писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов поздрави присъстващите и изрази голямата си надежда, че в тези няколко дни ще дойдат нови читатели, които ще намерят своята книга и ще посрещнат Коледа по-одухотворени и по-щастливи.
По покана на АБК за участие в панаира идва и най-голямото академично пекинско издателство за чуждоезична литература "FLTRP". Китайските гости участват със 180 заглавия както на английски, така и билингва, които ще раздават безплатно на желаещите да се запознаят с разнообразната му продукция. Гостуването става възможно благодарение на съдействието на изд. "Изток-Запад", което от две години поддържа тесни творчески връзки с пекинските си колеги. Тези взаимоотношения са част от проекта, наречен "Нов път на коприната", свързан с разпространението на китайската култура по света. Благодарение на подписания дългосрочен план за съвместна дейност вече са факт четири издания: "Китайско-български двупосочен речник", "Срещи с китайската култура", двутомникът "Чудните дела на съдията Бао", както и книга първа от "Основни понятия в китайската мисъл и култура". През 2016 г. домакините от "Изток-Запад" и китайците откриха съвместен офис, който за пекинските издатели е първият в Източна и Централна Европа. През тази година издателят Любен Козарев и преводачът от китайски Петко Хинов летяха до Пекин, където им бе връчена специална награда - най-високото признание на китайската държава за всеотдайната им мисия да представят в родината си най-добрите произведения на китайската литература, култура и цивилизация. Наградата гласи: "За особен принос към китайската книга".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ