20 Април 2024събота13:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обзор

Фандъци в годината на небостъргача

Под знака на кварталния протест, на мръсния въздух и на ремонта на ремонтите премина 2017 г. за администрацията на ул. "Московска" 33

/ брой: 244

автор:Деси Велева

visibility 40

Под знаците на кварталния протест, на мръсния въздух, на ремонта и на небостъргача премина 2017 г. за столичани. Мега или мини, скандалите никога не са пропускали Столичната община и изминаващата година не е изключение. И през последните 12 месеца за пореден път се сблъскаха и се разминаха обещанията на администрацията и очакванията на хората.


Опасно запрашаване на въздуха посрещна софиянци в първите дни на годината и принуди Столичната администрация да бълва документ след документ, с който да докаже ангажираност към здравето им. Душното начало на 2017 г. посрещна по бели гащи чиновниците, а началниците им видяха заплахата в старомодните печки на дърва и въглища в крайните квартали. Общината се опита да излезе от ситуацията с отлагана и отлежаваща по чекмеджетата стратегия за управление на качеството на атмосферния въздух и намаляване на емисиите, която бе приета едва в края на пролетта. Нейното закъснение се оказа, че се мери не в месеци, а в години, тъй като е трябвало да бъде утвърдена поне преди 2 лета. Кметът Йорданка Фандъкова заложи като основни мерки в борбата със запрашаването ограничаването на трафика в центъра и на вредните емисии от битовото отопление, и в безплатен градски транспорт в моменти на силно замърсяване. Факт е обаче, че системата за ранно известяване при опасност от високи нива на вредни емисии във въздуха още не е приложена, а хората от някои квартали всекидневно алармират, че в района им не може да се диша. Засега общината може да се похвали само с одобряването на пилотен проект, с който се осигуряват 20 печки за пелети в район "Нови Искър"... Нормално е в тази ситуация и най-големите оптимисти сред жителите на града да очакват същите наднормени емисии на вредните прахови частици в новогодишната нощ и първите дни на 2018 г.
Докато се опитваше да реагира адекватно на невидимата въздушна заплаха, Столичната община бе изненадана малко в гръб от друга неприятност, този път по-осезателна. Авария в "Топлофикация"

остави на студено хиляди софиянци

в мразовитите февруарски дни. "Младост", "Мусагеница", "Дървеница", "Студентски град", "Изток", "Люлин" и др. осъмнаха без парно и топла вода. Пробив в магистрален тръбопровод и дълго продължило незнание кой точно носи отговорността задълбочиха кошмара на жителите на засегнатите райони. Оправданието на началниците на топлофикационното дружество за появила се система от случайности, довели до верижни аварии и малшанс, обаче нито удовлетвори засегнатите, нито ги умилостиви. Но затова пък ги наказа с режим на топлата вода през летните месеци... Цялата зимно-лятна драма показа само, че в "Топлофикация" има не малки пукнатини, а огромен пробив, който ще продължи да трупа у абонатите още повече недоверие към дружеството.
Някъде между битовизмите столичани се оказаха намесени и в един спор на по-високо ниво - запазването или унищожаването на паметниците у нас. Окончателното решение за демонтирането на монумента "1300 години България" доведе до силни страсти и множество протести. Те обаче не спряха общината да даде път на крана, който методично разпарчатоса Цар Симеон и книжовниците, образите на скърбяща майка и на обикновения работник, въплътени в монумента на проф. Валентин Старчев. Композицията, обединила символа на полета на мисълта, свободата на волния дух и на неудържимия човешки стремеж към съвършенство не трогнаха мнозинството в Столичния общински съвет, което още преди години беше взело решението за разрушаването на паметника. Този път обаче явно предстоящото европредседателство, което ще заеме доволно столовете точно в НДК, стана причина за бързи мерки, а "1300 години България" отиде в историята.
Друга черна точка ръководството на общината заслужи с некачественото изпълнение на ремонти на улици и тротоари, които цяло лято тормозиха столичани, но крайният резултат почти винаги бе незадоволителен.

Ремонт на ремонта

стана рефрен на всички възмутени от кривите плочки, лошо наредените павета, цепещия се асфалт. Работата се размириса първо покрай бул. "Шипченски проход", за който се установи категорично некачествено изпълнена реконструкция. Фирмата отнесе глоба, но лошият привкус от опита да бъдат излъгани столичани остана.
Дори дългогодишните драми с множеството реконструкции на асфалтовата настилка на бул. "Цариградско шосе" и Орлов мост бяха засенчени от сагата с поправката на бул. "Княз Ал. Дондуков". Граждани и организации неколкократно сигнализираха през последните месеци за лош ремонт, а ситуацията допълнително бе нагнетена с неяснотите в позициите и отношенията между общината и Министерството на културата. Именно то трябваше да се изкаже относно запазването на паважната настилка в определени участъци. Какво обаче остава да мислим за по-мащабни и отговорни дейности, за които трябва да се грижи ръководството на общината, ако то не може да се справи с контрола на ремонта на една улица? На втори план някак си остана фактът, че в безконечните реконструкции се инвестират обществени средства. А това, че Фандъкова все плаши и налага глоби на фирмите-изпълнители, не е успокоение за никого. Само предизвиква съмнения, доколко е реална стойността на поръчките за изпълнение, след като фирмите могат да си позволят да плащат глоби и пак да са на печалба.
Още един тип улични проблеми затормозиха част от столичани и увеличиха подозрителността им към действията на районните и централната администрация. Още от началото на година чиновниците даваха да се разбере, че паркирането в някои райони ще се обложи с такси и така към края на годината София още повече позеленя. Въвеждането на допълнителни хиляди паркоместа в зелената зона бяха обосновани от общината като начин за въвеждане на ред, но хората видяха в тях средство за

попълване на бездънната касичка


на транспорта, най-вече в лицето на Центъра за градска мобилност. Новата зона в "Лозенец" и "Средец" обаче съвсем няма да е последната, тъй като още три района правят обществени обсъждания, с други думи - точат зъби и търсят уж гражданско одобрение, за да въведат още платени места за паркиране по улиците си през следващата година.
И докато тези промени засягат основно шофьорите, останалата част от простосмъртните, които ползват само обществен транспорт, все още са в очакване на прословутата тикет-система. Обществената поръчка за 88 млн. лева бе пускана на два пъти. И толкова пъти бе спирана заради обжалвания на фирми и проблеми с документацията. От проекта на ЦГМ се очаква да извади от употреба хартиения билет, да го замени с електронен и цената за пътуването да стане по-справедлива - според времето и или изминатото разстояние на пътника. Докато от ЦГМ упорито се опитват да намерят обяснение за странното увеличение на стойността на поръчката, която първоначално бе за 20 млн. лв., тя забуксува и отлагането на старта й определено буди съмнения за бъдещето на проекта.
И докато столичани още не са усетили доколко дълбоко ще бръкне в джоба им внушителната обществена поръчка, те започнаха да се пробуждат по други поводи и дружно да изразяват недоволството си от начина на управление на София или конкретно на квартала им. Последователно, с различни основания

на улицата излязоха много хора

от "Красна поляна", "Манастирски ливади", "Лозенец", Владая, "Стрелбище". Те показаха възмущението си от лошата инфраструктура, проблемите с транспорта, мръсния въздух и изобщо градоустройството. Най-голямо негодувание безспорно предизвикаха опитите за строителство на неподходящи места на жилищни или високи сгради. Разрешаването на строеж на нови или стартирането на вече одобрени проекти доведе до ескалиране на общественото недоволство. Заредиха се намерения за издигане на "Парадайз тауър" на бул. "Черни връх", на "Златен век" в жк "Лозенец", на кула на НИКМИ в кв. "Стрелбище", на няколко жилищни небостъргача на "Гаранти Коза" в "Младост", на 80-метрова сграда на бул. "България"... Все многоетажни постройки на неподходящи места, за които всъщност малко хора хранят надежда, че ще бъдат спрени от Столичната община. Затова не само 2017 г. e годината на небостъргача. И следващите няколко вероятно ще преминат под този знак. Столичани обаче за първи път от много години показаха, че няма да стоят търпеливо по домовете си, че гласът им все повече ще се чува и активността им ще расте. А от общината ще трябва да си направят сметка, че все по-малко ще могат да работят скрито и тайно, като държат надалеч хората, заради които всъщност заемат постове и получават заплати.
 



1. Месеци бяха нужни за реконструкцията и последващото кърпене на бул. "Дондуков"


2. Небостъргачите станаха важна тема за столичани през изминаващата година


3. Кръпка на новата настилка на бул. "Черни връх" се наложи заради силен дъжд



4. Краят на годината бе увенчан с общ протест срещу кмета Йорданка Фандъкова
Снимки Емилия Костадинова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ