29 Март 2024петък02:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Малка стъпка

/ брой: 244

автор:Деси Велева

visibility 23

Столичната община демонстрира активност, макар и малко закъсняла, в борбата си със замърсителите на въздуха в София. Точно година, откакто столичани осъмнаха с драстично наднормено ниво на фините прахови частици, администрацията им обеща вчера наказателни мерки за всеки дръзнал да си кара колата в центъра и насърчение към онези, които решат да използват градския транспорт.
Излишно е да се тълкува нуждата и ползата от всяка от предложените стъпки. Не може да се очаква от Столичната община да измисли нещо невиждано, което досега не е измислено или прилагано някъде по света. Добре знаем, че има много по-мръсни градове, които не могат да се справят с качеството на въздуха. Но знаем и, че има такива, които са узрели и считат превенцията за по-полезна и лесна от принудителното справяне с последиците от нанесената вече вреда. В София обаче доста се почака. Почака се да прашасаме, да се разкашляме, да се умножат астматиците, да ни стане неприятно. Почака се да се приеме стратегия за борба със замърсяването на въздуха със задна дата. И чак сега дойде време за малко палиативни мерки, които ще бъдат прилагани в неясно бъдеще, но пак след като възникне проблем, а не за да се предотврати. 
Не е лошо да има такъв авариен план за действие, но далеч по-резултатно щеше да бъде да се хвърли един поглед към крещящите за помощ жители на кв. "Красна поляна" например, които от седмици алармират, че дишат изпаренията от изгорели гуми и друго неподходящо "гориво", използвано от ромските гета. Няма ли да е по-ефективно първо да се спре тровенето с вредните емисии от тях, отколкото да се дадат 20 екопечки в район "Нови Искър" по пилотен общински проект? Само че чиновниците не знаят как да се справят с неконтролираното обгазяване от ромските домове и удобно извъртат глава към химикалките и листовете, за да съчиняват мярка след мярка, къде приложима, къде нереална. И така, докато в другите страни правят големи скокове, ние се задоволяваме с малка крачка.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ