29 Март 2024петък10:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Една планета" започна без САЩ

Макрон събра световни лидери на срещата за климата

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 550

Вчера в Париж започна срещата на върха "Една планета", посветена на климатичните промени. Над 50 са държавните и правителствени ръководители, които ще участват в дебатите. България е представена от президента Румен Радев. Форумът е организиран от френския президент Еманюел Макрон, съвместно с ООН и Световната банка, и събира близо 4000 участници.
Датата не е избрана случайна. Вчера се навършиха точно две години от подписването на Парижките споразумения за климатичните промени. Франция предложи тази нова среща, след като американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на страната си от договора. Тръмп ще отговаря пред историята за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение, предупреди френският лидер Еманюел Макрон, който е домакин на форума.  Макрон изрази надежда, че Тръмп ще си промени мнението в идните месеци или години.
Главната цел на сегашния форум е да се финансират конкретни екологични проекти. Наред с политическите ръководители на поканата са откликнали фигури от световния бизнес елит, неправителствени организации и ангажирани за каузата знаменитости. 
Без субсидии от Съединените щати десетки държавни и правителствени ръководители, неправителствени организации и представители на бизнеса ще обсъждат възможности за привличане на средства за екология. Впечатляващо е, че страните, които водят класацията по отделяне на вредни газове, са представени в Париж едва на ниво министри. А Съединените щати са преценили, че представител от посолството в Париж е напълно достатъчен. Артистичният свят обаче със сигурност привлече внимание - за привличането на средства в Париж пристига лично Леонардо ди Каприо.
Очаква се участниците в срещата да обявят проекти за милиарди долари за подпомагане на бедните страни и индустриите да намалят въглеродните емисии.
На срещата не бе поканен американският президент Доналд Тръмп. Пред репортери в Париж актьорът Арнолд Шварценегер, който е и бивш губернатор на Калифорния, заяви, че няма значение от отказа на Тръмп да участва в Парижкото споразумение за климата, защото останалата част от света не се е отказала от договора.
"Частният сектор не се е отказал, държавният сектор не се е отказал, университетите не са се отказали, инженерите не са се отказали. Никой друг не се е отказал. Доналд Тръмп изтегли Доналд Тръмп от Парижкото споразумение, така че не се безпокойте", каза Щварценегер, цитиран от британското сп. "Уик".
Междувременно активисти, заявяващи, че представляват голяма петролна вълна, участваха в протестна демонстрация в Париж в началото на форума за климата, информира АП. Стотици демонстранти се събраха пред Пантеона във френската столица. Демонстрантите разгънаха голямо платно и носеха огромен плакат с надпис "Нито едно евро повече за енергия от миналото".
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ