Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Общество

Стефан Продев

С ботевски дух през времето

14. Декември 2017 , брой: 245   1539   0Димитрина Иванова

Документалният филм "С Ботевски дух" (сценарий и режисура Петко Горанов, оператор Божидар Симеонов, представен от СБЖ) предлага среща със забележителната личност на Стефан Продев. Личност с главна буква, оставил траен отпечатък в последните десетилетия на българската културна история - във времена на труден избор, който всеки трябваше да направи за себе си. Журналист с блестящо перо, интелектуалец от висок ранг, образец на гражданска почтеност и отговорност, той е признат като публицист "от Ботевско коляно", част от триадата образци на българската журналистика редом с Христо Ботев и Йосиф Хербст. Няколкото прозвучали във филма негови цитата ("Публицистът пише само това, което диктува съвестта му"; "В историята остават само спрените вестници"; "Шапки долу за българския учител!... за носителя и пазителя на духа"; любимата му фраза, заимствана от Бакунин: "Свободата на печата е майка на всички свободи") свидетелстват за актуалността на написаното от Продев и днес. Той остава не само кръстникът на левия вестник "Дума" (по аналогия на Ботевия "Дума на българските емигранти") - Продев създаде нова концепция, нова стратегия, вля нова енергия и превърна "Дума" в камбаната на БСП". Във вестника, който съпровождаше партията през страшните бури на Промяната.
Стефан Продев през очите на хора, които са го познавали, работили са с него, били са негови идейни съмишленици или опоненти - това е  концепцията на Петко Горанов за филма. Пламен Енчев, Копринка Червенкова, Велислава Дърева, Велиана Христова, Таня Джаджева, Георги Йорданов, Снежана Тодорова, проф. Михаил Неделчев, Анжел Вагенщайн, акад. Светлин Русев, Иван Гранитски - интелектуалци говорят за събрата-интелектуалец. В думите им присъства уважението към личността на Продев - явление в българската културна история от втората половина на ХХ век. Всички те - хора на словото, на духа, се прекланят пред блясъка на неговото слово, високо оценяват верността му към каузата на живота му. Дори идейните му опоненти признават респекта пред личността на големия публицист - в годините на жестока конфронтация не си позволяват хули и нападки, а само езика на идеологическия спор.
"С Ботевски дух" е спомен за Стефан Продев. Присъствал пълноценно в един драматичен период от съвременната ни история и положил свой отпечатък върху него със своя интелект и послания, той предаде щафетата на идващите след него и остави обещание и надежди за бъдеще - за бъдещето на българския дух и духовност.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"