Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Живот

Бутонът за харесване бил извор на страдание

Дума

14. Декември 2017 , брой: 245   163   0Учени обявиха бутона за харесване ("Like") във фейсбук за извор на страдание. Една от най-популярните опции в социалната мрежа може да отключи тъга, безсъние, нарцисизъм, затлъстяване и дори склонност към самоубийство. Проучване установило, че наличието на малък брой лайкове на снимките често натъжава представителките на нежния пол, а някои дори развиват депресивни състояния.
В пика на социалните мрежи самочувствието на момичетата се крепи именно на "харесванията" и на това какво мислят хората за тях, твърдят психолози. Много младежи са приели опцията "Like" за универсална оценка. Затова и споделят в детайли снимки от всекидневието си - от лежерен кадър в леглото за "Добро утро", през храна до селфи без грим в банята за "Лека нощ". Основното послание е, че имат идеален живот, подобно на звездите, и са изключително успешни. Ако това не бъде подобаващо оценено с "харесвания", не е изключено да се стигне до емоционално разстройство, убедени са специалистите.
Други пък обвиняват популярната опция в социалната мрежа на Марк Зукърбърг, че прави хората по-мързеливи. Само с един клик на мишката те могат да изразят загриженост и съпричастност за дадено събитие, да споделят радостта си и чувствата си. По този начин се спестяват време и усилия, но се поощрява мързелът, смятат психолози.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"