Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

Имена

90 години от рождението на Стефан Продев

Ботевският дух

Премиерата на документалния филм и тържество събраха приятели на Продев Боян Бойчев

Боян Бойчев

15. Декември 2017 , брой: 246   469   0
Снимка


Зала 1 на Централния военен клуб се оказа тясна да приеме желаещите да почетат Стефан Продев и да отбележат 90-годишнината от неговото рождение. Срещата, организирана от вестник ДУМА, Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Националния съвет на БСП и Градския съвет на БСП, събра близки, приятели, колеги и почитатели на големия публицист, писател и журналист. Сред присъстващите бяха много "думаджии" - работили преди и сега работещи в любимия вестник: Румян Георгиев, Тодор Коруев, Пламен Енчев, Бойка Башлиева, Светла Михова, Албена Иванова, Евгени Гаврилов и др. В залата бяха и политици, интелектуалци, общественици, сред които: Калоян Паргов, Крум Зарков, Нора Ананиева, Иван Таков, Валентина Богданова, Чавдар Добрев, Ваня Добрева, Иван Токаджиев, Георги Йорданов, Петър-Емил Митев, ген. Михо Михов, Боян Ангелов и много други.
Тържеството бе водено от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Тя припомни и резултатите от представителна анкета, според която Стефан Продев бе избран през миналия век за публицист номер едно на България.
В началото бе официалната премиера на филма "С ботевски дух" с режисьор Петко Горанов. Половинчасовата лента разказва за Стефан Продев чрез любопитни спомени на хора, които са го познавали отблизо и са били част от живота му.
След филма Тодор Коруев, част от екипа на ДУМА по Продево време, припомни десетте заповеди на Стефан Продев: 1. Не създавай заповеди! 2. Не уважавай онези, които създават заповеди! 3. Не изпълнявай глупави заповеди! 4. Не вярвай на онези, които изпълняват глупави заповеди! 5. Твори без заповеди! 6. Не люби по заповед! 7. Не ликувай, защото е заповядано! 8. Не страдай, защото е заповядано! 9. Подчинявай се само на заповедите на съвестта си! 10. Изпълнявай заповедите на природата! Специално внимание той обърна на деветата заповед, която е била водеща за Продев, който винаги е искал ДУМА да бъде вестник на истината. По-нататък Коруев си спомни, че Шефа е странял от светските приеми и е предпочитал редакцията, включително и като депутат, когато се е отказал от заплатата си. "Редакционният въздух за него беше като кислорода, който го пречистваше", завърши Коруев.
След това думата взе председателят на ГС на БСП Калоян Паргов, който цитира Продев: "Горе главите, другари! Идеалът ни е прекрасен и има право да живее. За него трябва да съберем сили и воля да се възродим. За него и за бъдещето, горе главите, другари!" (словото поместваме отделно).
"Думите, с които Стефан Продев разгромяваше предателите на идеала, бяха проникнати от възрожденската чистота на Ботевата публицистика", подчерта в словото си председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов (словото поместваме отделно).
Пред микрофона застана и Румян Георгиев, близък колега, сподвижник, приятел, който беше през всичките години редом до Стефан Продев.
За именития журналист и "думаджия" и неговото наследство - днешния ДУМА, говори и Таня Джаджева, главен редактор на вестника. (словото поместваме отделно).
Накрая думата взе и Стефан Продев - внук (думите му поместваме отделно).
Тържеството завърши с чаша вино, а присъстващите си спомниха за Стефан Продев - публициста, писателя, журналиста, човека - с много обич и топлина.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"