29 Март 2024петък17:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

Н.Пр. Анатолий Макаров:

Русия никога няма да бъде заплаха за България

Вие сте член на ЕС и НАТО, но това не пречи да имаме общи връзки от взаимен интерес, казва руският посланик у нас

/ брой: 246

автор:Велиана Христова

visibility 2211

Среща на журналисти с посланика на Русия в България Анатолий Макаров се състоя вчера в СБЖ. Съюзът организира няколко срещи с посланици у нас. Обикновено, когато правят интервю от такава среща, журналистите подреждат темите и въпросите по определена логика. Но темите тук са много, обвързани са една с друга, а за пръв път посланик Макаров говори така подробно какво мисли по тях. Разговорът продължи един час и предпочетох да предам думите на Макаров такива, каквито бяха, защото ми се струва, че те ще са интересни за читателите ни в автентичния им вид, без редакторска намеса.

Посланик Макаров:

Много ми е приятно да съм ваш гост и днес да съм с вас. Вече година и два месеца аз работя в България. Знаете, че пристигнах на 7 октомври 2016 г., а на 15 октомври отидох при вашия патриарх Неофит, който имаше рожден ден. Така дори преди да започна своите дела като посланик, получих благословия от българския патриарх. За мен това не е случайност. Ние с вас имаме дълга съвместна история и съвместни традиции, култура, духовност и Богът ни е един. За един посланик това означава голяма отговорност, аз дълго се подготвях за работата ми у вас, преди това никога не съм бил в България. Затова изпитвах голямо вълнение и когато пристигнах, видях, че съм попаднал в страна, в която за мен е много комфортно да работя. Бил съм в много други страни, но никъде не ми е било така комфортно да работя, както в България.
Както разбирате, когато пристигнах, попаднах на изборите за президент, които бяха през ноември. След като президент стана Румен Радев, след това започнаха всякакви промени в правителствата, нови парламентарни избори. Затова в тази ситуация се заех с пътувания из страната, реших, че е по-добре да се запозная с хората, да видя как живеят българите в регионите, какви са настроенията, да се срещна с млади политици, които се готвят да дойдат в София. Това мое решение беше правилно, аз наистина много пътувах във времето до май тази година, сега имам много нови приятели и сред кметовете, и в областните администрации. Беше ми полезно, а главното, което извлякох за себе си, е, че всички, с които се срещах, имат най-топли и дружески чувства към Русия. Не съм избирал специално никого, хората идваха при мен, разговаряхме. За бъдещата ми работа тук беше много полезно да разбера, че хората, които живеят в България, ме подкрепят. Затова много се удивих, когато разбрах, че българското правителство е пуснало към парламента доклад, в който Русия е определена като заплаха за България.          
Никой, никога не е казвал, че Русия е заплаха за някого. Имаше информация, че според проучване сред населението тук, 85% от българите, не смятат Русия за заплаха. Затова съм убеден, че ние с вас имаме много големи възможности за по-нататъшно движение напред. Нашата история е история, скрепена с кръвта на нашите народи, и сега, когато и в България, и в Русия има мероприятия за 140-та годишнина от освобождаването на България от османското иго, аз вече бях в много градове в страната ви, в Свищов, в Стара Загора, знаете знаменитото Самарско знаме откъде е дошло, бях на Шипка, в Плевен. Предстои ни годишнина от освобождаването на София от Руската армия на ген. Гурко, на 15 януари има събитие в Пловдив. Това е много важно, защото това е нашата обща история с вас. Ние можем много да направим заедно. Имаме и желание, и привличане един към друг. Това е очевидно за всеки руснак, който пристига в България, вие сте същите като нас. Нали сме славяни, езиците ни са близки, ние се разбираме и без превод. Затова и хиляди туристи идват тук от Русия. Все пак има разлика между Турция и България, повечето от руските туристи тук биха дошли. Проблемът ни е, че сега има визи, каквито преди нямаше, а това затруднява хората, които не живеят в Москва и трябва допълнително да пътуват до там, за да си изкарат виза. Много съм говорил с ваши и наши туроператори - може би, когато пътуват организирани туристически групи, някак може да се договорят около формалностите, да се правят някакви отстъпки. Или дотолкова сме стегнати от някакви правила на Брюксел, че нищо не можем да направим? Това е лошо, защото турците привличат тези хора към себе си. Те с удоволствие правят отстъпки, понеже от туризма им идват добри пари.
На всички казвам, ще ви кажа и на вас: според мен трябва да си поставим задача да прокараме фериботна връзка между Русия и България. Преди имаше такава връзка чрез Одеса-Иличовск, но сега това е в Украйна. Такава връзка би позволила фериботи да пътуват примерно от Новоросийск до Бургас. Впрочем, кметът на Бургас Димитър Николов е готов да направим това. А сега, за да пътуваме между двете страни, се налага да минаваме през Европа. Ако имаме фериботна връзка, туристите ще пристигат със своите коли тук. Работя над тази задача и дано тя да бъде реализирана. Вашата страна е много красива, прекрасна е за туристите. През лятото - на плажа, зимата - на ските. Великолепна страна. И поклонничество може да има, обиколих вашите прекрасни манастири. Да не говорим пък за балнеоложките курорти. Има прекрасни условия и големи перспективи. Трябва да работим, отчитайки взаимните ни интереси.
Аз обикнах България, бих казал тя стана и моя страна. България за мен от дете е позната - виждах в магазините български продукти, растях с българските праскови, грозде, сега в Русия тези продукти ги няма. Български цигари се продаваха в Русия в огромно количество, вино, коняк от типа на "Плиска". Някой от вас бил ли е в Ретро музея в един от моловете във Варна? В него е събрано всичко, което беше в предишните времена - от колите до телевизорите, компютрите "Правец" и бутилките с шампанско "Искра" и "Албена". Много интересен музей, обезателно отидете да го видите. Сега български продукти не отиват в Русия. Всичко това е много важно, искам да възстановим този тип връзки, които са изгодни и за България, и за Русия.
   
Путин няма да дойде за 3 март

Да, има покана към нашия президент Владимир Путин да дойде в България за честванията на 3 март. Той прие поканата. Но вие знаете, че у нас през март ще има избори за президент. Според мен едва ли визитата може да се осъществи през март. Но ние ще изберем момент, в който тя може да стане. В крайна сметка, цялата година за двете ни страни е юбилейна - 140-та годишнина от освобождаването на България от османско иго. Според мен в рамките н тази юбилейна година спокойно можем да организираме тази визита.
Знаете ли кога за последен път президент на Русия е посещавал България? През януари 2008 г. И когато си говорим за традиционно дружеските ни отношения, казвам: разбира се, да, такива са. Но когато президентът на братска Русия не идва по 10 години, това ми се струва прекалено дълъг срок. Е, може, разбира се, на всеки 10 години за всеки юбилей да правим протоколна визита, но ми се струва, че това не е правилно. Бих искал това да става по-често, да се виждаме по-често, да си говорим повече. И бизнесът има интерес нашите отношения да се развиват. Хората искат да си взаимодействаме, имат интерес от това. Но важно е политическите контакти да подпомагат икономическите. Българските бизнесмени са умни хора, те пресмятат, виждат къде имат полза. Но когато политиците ги подкрепят - подкрепа е ваша дума, нещата вървят много по-добре. Затова и тези контакти са важни, и срещите по линията на парламентите също.
Изборите в Русия са на 18 март. Според мнозина, Путин отново ще бъде президент, защото сегашният му авторитет позволява да кажем това. Но дори президентът в момента не може да каже: Да, аз ще дойда в България, преди още изборите да са станали. Съвършено очевидно е, че това е нереално. Днес, в момент на разговор с Путин (вчера- б.а.) присъстват 1640 кореспонденти. Разбира се, докато не минат изборите и няма избран президент, едва ли е възможна визита в България. Трябва да играем по правилата, които съществуват в света. Мисля, че след изборите ще се вземе решението за идването тук. Невъзможно е през март тя да се състои. Правилното е да кажем: който и да стане президент на Русия, визитата ще се състои, за нея ще бъде избрано подходящо време въз основа на договаряне с президента Радев. Но за тържествата на 3 март ще пристигне в България руският патриарх. Но той ще пристигне не по покана на президента Радев, а по покана на патриарх Неофит. Никой не ходи на гости, ако не го поканят, нали?    
По време на двата дни в Плевен неотдавна за Плевенската епопея видях как прекрасно бяха организирани тържествата. Много съм благодарен и на кмета Георг Спартански за организацията на честването.
Там пристигна наша парламентарна делегация, Руското обществото на историците, представители на църквата. Всичко беше направено красиво, с уважение един към друг, към нашата обща история, към тези, които са загинали за освобождението на Плевен. Там в битките с турците са загинали над 31 000 руски войници, там цялата земя е покрита с кръвта им. Това, което видях там, има особено значение. Трети март е наш съвместен празник, това е нашата обща победа. Трябва да я отбележим заедно. Опитвам се да разбера от организационния комитет тук как ще отбележим заедно трети март през идната година. Рутинно ли ще премине? Не, разбира се. Ние сме готови активно да работим заедно с вас. Това е общ празник - ваш и наш.
Това, че се обичаме, си го знаем, но

трябва да подкрепяме любовта си и с някакви активни действия

а не тя да бъде чисто платоническа.
Когато дойдох в България, отидох във Варна. Там, впрочем, имате много активен кмет - Иван Портних. Видях, че във Варна има бюст паметник на граф Игнатиев. А в София има ли нещо подобно? Няма. Как така? Граф Игнатиев е почетен гражданин на София, направил е много за нея. Мисля, че бихме могли да поставим негов паметник в София. Имало е такава идея, и какво - умря. Говорил съм за това и с кмета Йорданка Фандъкова, днес ще й го кажа пак. Струва ми се, че са решили да вземат копие от бюста паметник във Варна и да го поставят тук, редом с улицата "Граф Игнатиев". Дай, Боже. Би било прекрасно руският президент да пристигне за откриването на такъв паметник! Това е нашата обща история.
Пътувам из София и виждам един красив град. Но всичките първи етажи на сградите - издраскани с графити. Да ти се скъса сърцето. Тези младежи, които пръскат всичко със спрей, те и вкъщи ли правят същото? Или само по улиците цапотят. Обидно е. Та това е българска архитектура, това е градът им, историята им! Важно е този град с многовековни традиции да е красив! А това, което се случва с паметниците? Знаете какво стана с "Альоша" в Пловдив неотдавна - намазаха го, и в София мажат по паметниците. Чии са тези паметници? Ничии? Оказа се, че дори паметникът на Цар Освободител в центъра на София няма статут на паметник на културното наследство. Разбирам, че това не го правим ние с вас. Но това е нашата история, не може така. Какво може да бъде по-страшно от войната с паметниците! Русия също мина през период, в който ние всичко унищожавахме. А защо във Франция паметниците си стоят, навсякъде другаде си стоят - защото това е нашата история и трябва да бъде уважавана, каквато и да е била. Може би тук стават тези неща, защото не се налагат глоби, наказания. Става така, че когато никого за нищо не наказваш, значи всичко може.
У нас в Москва няма такова нещо. Е, случва се и там да ходят разни уроди и да мажат с всякаква гадост. Но го няма това поголовно поругаване на сградите. Чудя се дали в Москва продават по-малко спрейове или пък там има недостиг на фантазията? Нали ние всички ходим по тези улици, не ни ли става гадно от тези намазани стени? Ако някому много му харесва, нека намаже стените си вкъщи, но да не пипа културата, историята, архитектурата на София! Ние имаме много възможности заедно и в културата. Знам, че през май ще има дни на българската култура в Москва и обратно - на руската култура тук. Вашият знаменит Театър за опера и балет ще гостува на сцената на Болшой театър. Това е събитие. Както беше събитие и големият концерт на Гергиев в НДК с участието на знаменития пианист Мацуев. Ето такива неща са ни необходими. Говорил съм с Министерството на културата тук, може би е възможно Народният театър в София да гостува в Русия, а руски театър да дойде тук. Но винаги възниква проблемът с финансирането, все парите са проблем. Според мен трябва да се мисли за някакво особено субсидиране на подобни прояви.

Русия винаги е била с България

Разбирам това, че България е член на Европейския съюз и на НАТО и има своите отговорности в тях. Това е вашият избор. Но мисля, че в нещата, които отговарят на националните интереси, ние с вас можем да си взаимодействаме. Русия никога не е била и няма да бъде заплаха за България! Два пъти сме били на Балканите - при Руско-турската война и при Втората световна война. Но ние никога не сме идвали тук като окупатори и агресори. Моля това да се помни. Русия винаги е била с България, руският народ винаги е бил редом с българския! За мен това е главната идея, с която живея във вашата страна. Която стана и моя страна, както пееше Емил Димитров в любимата ми песен (запява "Моя страна, моя България"). Да не говорим за Филип Киркоров. С моето съдействие и препоръка той стана почетен гражданин на Варна. Как добре го приема българската публика! Видях това в НДК. Той покани и баща си Бедрос, и децата си - явно бъдещи певци, те ходят на всичките му концерти. Дори само това като види човек, вижда тези връзки, които с нищо не може да бъдат взривени. Тях ги е имало и те ще бъдат с нас винаги.

Въпроси на ДУМА:

- Историческите и културните ни връзки са ясни. Но нашите управляващи казват, че България е член на ЕС и НАТО, а щом ЕС и НАТО са срещу Русия, значи и ние сме срещу нея. Какво правим тогава?
- Аз имам доверие на всички вас, защото ви смятам всички за много достойни и прилични хора. Ние сме заедно, разговаряме, мисля, че това е нормално. През 1994-1998 г. оглавявах руското представителство в Брюксел, работих там 4 години. Тогава бяха само 12 страни в Европейското съобщество, после се присъединиха други, Норвегия с референдум реши да не става член на ЕС. През 1997 г. Русия и Европейският съюз подписаха споразумение за партньорство и сътрудничество със срок 10 години напред. В последните години върви нова вълна на разширяване, в ЕС влязоха страните от Прибалтика. По това време работех в руското външно министерство, в отдела за връзките с ЕС. Според мен, проблемът в нашите отношения в момента е, че когато страните от Прибалтика влязоха в ЕС, ние им казахме, че тяхната политическа линия ще се промени. Защото, вие знаете, че по европейските правила вие сте длъжни да се подчинявате на решенията, които се приемат с консенсус. Така и стана, когато Прибалтика влезе в ЕС, се измени съответно и политическата риторика спрямо Русия. В крайна сметка Полша блокира продължаването на партньорското споразумение между ЕС и Русия. От 2007 г., вече 10 години, практически нямаме такова споразумение. След това и България встъпи в Европейския съюз. И разбира се, вашата външна политика се съгласува с Брюксел. Аз познавам работата на Европейската комисия, знам как работят бюрократите в Брюксел и как се приемат там решенията. Министрите на външните работи се събират веднъж месечно и приемат съответните решения. Уверен съм, че вашата позиция по много въпроси може би щеше да е друга, ако имахте повече самостоятелност.
- Същото е и с НАТО...
- А каква е разликата между НАТО и ЕС? Вашият външен министър например, като ходи в ЕС и като ходи в НАТО, нима има два манталитета - един за НАТО и друг за ЕС? В НАТО и в ЕС са практически едни и същи страни. Да не говорим за влиянието на САЩ над Европейския съюз и над България - това е дълъг разговор. Вашето решение е взето, това е ваше решение, и вие го спазвате. Това решение трябва да бъде уважавано. Но ако в нещо има възможност, в съответствие с националните интереси на България, значи трябва ние с вас заедно да работим. И вие можете да имате за това разрешението на Брюксел. Аз така разбирам нещата.
- След спирането на проектите "Южен поток" и "Белене" Русия отказала ли се е да инвестира в България, включително в енергетиката? Такова впечатление се създава, всичко отива към Турция, а България не влиза в плановете.
- Помните как завърши историята с "Южен поток". При онази ситуация бе взето решение за строителството на "Турски поток". Той ще отиде в Турция и оттам ще върви към други страни, включително към България, Гърция и по-нататък. Какво може да се направи? Разбирам, че ръководството на България иска да има отделен, пряк достъп до газовата тръба, като някъде в Черно море се направи отклонение към България и газът постъпва пряко в хъб "Балкан" около Варна. А по-нататък България би пуснала този газ към съседни страни. В рамките на проекта "Южен поток" бе предвидено за всеки ден преминаване на газ през България страната ви да получава 2 млн. долара за транзита. Но от проекта се отказахте. Сега отново се повдига същият въпрос и доколкото разбирам, и вашият президент, и премиер-министърът ви, и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, биха искали да се върнат към този въпрос, като се направи отклонение от "Турски поток" към България. Президентът Путин, когато се изказа в Будапеща заедно с Орбан, каза: Ние не се обиждаме на България, че тогава стана така с "Южен поток" - такива бяха времената, такива бяха обстоятелствата. Но ние сме готови да се върнем към този разговор и да разговаряме с вас за "Турски поток", но за това са ни нужни първо техническа обосновка и най-вече - на нас ни трябват твърди гаранции от Европейския съюз, че вие няма отново в един момент да кажете "тази тръба не ни трябва". Това каза Путин в Унгария. Ако ръководството на вашата страна направи съответното споразумяване с Еврокомисията и получите гаранции, че няма и тази газова тръба да бъде закрита, т.е. ако не настъпим втори път мотиката, това можем да го направим. Давайте да действаме и да го направим.
- Защо има "Америка за България", а няма "Русия за България"? Нормално е формирование на САЩ да се меси в образованието, в културата на България, но не е нормално Русия да си сътрудничим с България в тези сфери?
- Доколкото разбирам, въпросът пак е свързан с парите. Съществува обаче фондът "Русский мир", аз информирам Москва как този фонд работи тук и какви задачи решава. За да е ясно какво можем да направим в това отношение, при положение, че и културата, и духовността ни са много близки. Руският фонд осъществява и може да осъществява проекти, не виждам нищо лошо в това.           
       
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ