27 Април 2024събота01:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Протести срещу поскъпването на водата заляха страната

МВР привика лидера на БСП в Шумен за обяснения заради жалба на зам. областния управител

/ брой: 247

автор:Павлета Давидова

visibility 52

Протести в различни областни градове изразиха недоволството на хиляди българи срещу поредното поскъпване на водата. Официално зад организацията застана БСП. Най-мащабен бе протестът пред сградата на КЕВР в София в петък. Депутатите от "БСП за България", общински съветници, лидерът на социалистите Корнелия Нинова, изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев и др. подкрепиха недоволните.
"Независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима е от концесионера си. Не може да се живее повече така", заяви Нинова. По думите й увеличението на цената на водата не е оправдано на фона на доходите на населението. Тя благодари на присъстващите, че имат мнение и смелост да го изразят. Предайте това на вашите съграждани, нека и те поискат промяната, която искаме ние, призова лидерът на БСП.
Междувременно в парламента Манол Генов прочете декларация, в която обърна внимание на случващото се пред КЕВР. "Длъжни сме да признаем на управляващите тяхната упоритост така да работят, да налагат и отлагат политики, че периодично да изкарват протестиращи хора по улици и площади. Сега сме свидетели на поредния такъв справедлив протест заради сервираната предколедно новина как водата, която хората използват в дома си, ще става "по-солена", заяви той. Генов призова управляващите да вземат незабавни мерки, ако не искат нови протести и за да станат хората отговорни платци. Имайте смелост, признайте си грешките, призова той.
"Водата не е автомобил, без който можеш, а е нещо, което е жизнено необходимо, и когато харчиш повече пари за вода, имаш по-малко пари за децата си, по-малко пари за култура, имаш по-малко пари за образование и ставаш онзи прост народ, който тези искат да го има, за да ни управляват по-лесно", надъхваше протестиращите депутатът от БСП Таско Ерменков.
"Бойко, ти си гола вОда", "Водата не е лукс, а необходимост", "Спрете терора над потребителите", бяха само част от плакатите и транспарантите, които протестиращите носеха.
След като блокираха движението по столичния бул "Дондуков", протестиращите се насочиха към Министерския съвет, където по думите им се намира главният виновник за увеличението.
Срещу скока на водата се обяви и омбудсманът Мая Манолова, която изпрати остро становище до председателя на КЕВР Иван Иванов. В него тя подчерта, че на практика КЕВР и ВиК дружествата обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение. Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално, категорична е Манолова.
В Шумен също се проведе протест. Местните социалисти обаче съобщиха, че след това общинският председател на БСП Веселин Пенчев е извикан в полицията заради неоснователна жалба от зам.-областния управител Петко Шаренков. "По този начин управляващите искат да заглушат недоволството от повишението, с което цената на водата в общината ще бъде една от най-високите в страната. За протеста са получени всички необходими разрешителни и не е ясно кое налага председателят на БСП в Шумен да бъде викан в полицията", категорични са социалистите. Те призовават вътрешният министър да извърши незабавна проверка на действията на подчинените си в Шумен.
С коледно дърво на протеста изразиха недоволството си социалистите в Кърджали. В офиса на БСП виси елхичка, чиито празнични "играчки" задават въпроси за повишаването на цената на водата.
Въпреки недоволството КЕВР реши да оскъпи цените на ВиК услугите в 14 области - София, Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.



С мащабен протест и викове "Оставка" в София се опълчиха срещу скока на водата



С коледно дърво на протеста БСП в Кърджали изрази недоволството си срещу поскъпването на водата


снимки Иван Стоименов

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ