29 Март 2024петък02:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Млади чешки автори показват дизайнерски бижута в София

/ брой: 248

автор:Дума

visibility 20

Изложба бижутерия със заглавие "В движение" на художествената група Unosto ще бъде открита на 20 декември в 18 ч. в Чешкия център в София. Куратор на проекта е Тереза Вернерова Волна. Автори на дизайнерските бижута са Настася Алейникава, Алена Хесоунова, Луцие Ходкова, Катержина Матехова, Карла Олшакова, Маркета Рихтерова, Катержина Ржезачкова, Клара Шипкова, Мартин Вернер. Изложбата ще бъде представена от един от авторите - Клара Шипкова, научи ДУМА от Силвия Дерибеева.
Това е група млади чешки бижутери: "В нашите най-нови колекции се занимаваме с вечното движение в много аспекти. Карла Олшакова и Настася Алейникава следват прекрасната традиция на чешката кинетична бижутерия и дават възможност на своите бижута да се люлеят, да се въртят, различно да се променят. Луцие Ходкова и Маркета Рихтерова са вдъхновени от дискретното движение на растенията. Природата играе важна роля и при брошките на Клара Шипкова, които възпроизвеждат периодичните изменения във фазите на луната. Оптична нестабилност и трептене е запечатала в своите огърлици Катержина Матехова. А Мартин Вернер допринася за изложбата с елемент от градската култура, като описва жестовете на авторите на графити и пресъздава техните движения под формата на пространствени арабески", поясняват от групата.
Българската публика може да види до 31 януари авторски дизайнерски бижута - колиета и брошки, някои от тях изработени от интересни комбинации на материали като епоксидна смола, корал, дуралумин, дърво, гума и др. Изложбата е представена за първи път в рамките на Седмицата на бижутерията в Мюнхен през 2016 г.


Творба на Мартин Вернер                            Творба на Настася Алейникава        Творба на Карла Олшакова


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ