Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

ДУМА с отличие за юбилея на бадминтона

Владимир Николов

19. Декември 2017 , брой: 248   349   0
Снимка


С почетен медал и грамота вестник ДУМА бе отличен за популяризирането на бадминтона в България във връзка с 50-годишния юбилей на спорта у нас, наред с други водещи печатни и електронни медии.
"През последните 50 години от първата си официална проява - предколедния Национален турнир по бадминтон, състоял се на 23 декември 1967 г. в Пловдив, българският бадминтон уверено се развиваше, за да стигне до водеща част от европейския и световен елит. Първите международни успехи постигна Диана Колева, която спечели Европейската купа през 1988 и 1989 г. С влизането на спорта ни в олимпийското семейство, български бадминтонисти неизменно са се класирали и са участвали на всички Олимпиади от Барселона 1992 до Рио де Жанейро 2016 - единствено постижение за всички ракетни спортове в страната. Безспорен връх са постиженията на Петя Неделчева, класирала се на 1/4-финал на Игрите в Атина 2004, 3-а в световната ранглиста на двойки и 8-а на сингъл. Тя е извоювала повече от 50 титли от международни шампионати. На Първите европейски олимпийски игри в Баку 2015 г. сестрите Стефани и Габриела Стоева спечелиха единствената титла за България, а с бронзовия медал на Петя Неделчева и 2 пети места бадминтонът се утвърди като най-успешния спорт на България на тези Игри", отбеляза президентът на Българската федерация професор Пюзант Касабян, който е и един от пионерите на спорта с перото.
Спортният министър Красен Кралев, който също бе награден с грамота, медал и юбилейна купа, обяви, че програмата „Децата и бадминтона“ е финансирана от министерството с 50 000 лв. и е  обхванала над 1200 ученици. Предстои и нова, по-мащабна програма "Бадминтонът в училище", която също ще съдейства за развитието на спорта, а България е сред трите водещи нации в европейския бадминтон. 
Генералният секретар на федерацията Володя Златев пък обяви, че вследствие на подписания през 2016 г. меморандум за сътрудничество в областта на спорта между ММС и Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, е подписан 4-годишен договор за олимпийска подготовка на българските бадминтонисти в Окаяма до игрите в Токио 2020.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"