Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Генерал Тошево категорично против добива на газ

Само 172 души от участвалите в референдума подкрепиха намеренията на "Русгеоком" да дупчи Добруджа

Дана Русева

19. Декември 2017 , брой: 248   353   0Категорично "Не" на добива на газ в община Генерал Тошево заявиха жителите на местния референдум в неделя. Както ДУМА вече писа, въпросът беше: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?". Решението за допитването бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести срещу намеренията на инвеститора "Русгеоком БГ" за 35-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Спасово", което обхваща 18 села в региона и 41 сондажа.
6671 от 12 654, имащи право на глас, упражниха правото си на вот. Избирателната активност е 52,72%. С "Да" са отговорили 6465 души или 96,91% от гласувалите. Само 172 са гласували с "Не" и подкрепят намеренията на "Русгеоком" за Добруджа. 34 са невалидните бюлетини, което е 0,51%.
За първи път проведохме местен референдум и най-важното е, че той беше законен и успешен, доволен бе кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той изказа огромна благодарност на жителите на общината, които въпреки лошото време са излезли да дадат своя глас "за земята и за по-доброто бъдеще на община Генерал Тошево". Димитров определи като нормален факта, че избирателната активност е по-висока от последните парламентарни избори, защото въпросът е от местно значение и касае пряко бъдещето, здравето и поминъка на живеещите в общината. Той посочи, че макар и сложен, така зададен въпросът отговаря на закона. След допитването кметът на общината няма право да одобрява промяна на устройствени планове, свързани с подобни инвестиционни намерения за дупчене на Добруджа.
В понеделник резултатите от допитването ще бъдат внесени в ЦИК. Следващата стъпка на местната власт е в най-скоро време да поиска среща с премиера, за да му представи волята на жителите в община Генерал Тошево.
 Кметът припомни, че още не е приключила процедурата по одобряване на доклада за оценката на въздействието на околната среда от РИОСВ-Варна за предложението на "Русгеоком". Силно се надявам решението на РИОСВ-Варна да е отрицателно, заяви кметът от БСП.
"Респект и уважение към всички, които гласуваха против добива на природен газ на референдума в Генерал Тошево. Преди месец и половина на протеста им заявих, че Добруджа е национална кауза. Те защитиха българската земя", поздрави добруджанци Корнелия Нинова в социалните мрежи.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"