Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Керванът си върви...

Ася Гардели

19. Декември 2017 , брой: 248   746   0Бизнесът у нас не вярва в позрачността на обществените поръчки. Цели 80% от предприемачите твърдят, че са нагласени с предварително определен изпълнител. Това показа проучване на Българската стопанска камара. Преди месеци имаше и друго проучване, на ИПИ, че 10% от фирмите печелят 70 на сто от търговете. Къде тогава отидоха обещанията на правителството Борисово за намаляване на корупцията, а? Че нали и нов Закон за обществените поръчки си приеха именно с обещанието, че той ще изсветли даването на поръчки на бизнеса.
Ако можеха да говорят и магистралите на Бойко, и големите строителни обекти, за рушветите, които фирмите дават, щяхме да се видим в чудо. Но явно за тях важното е керванът да върви, пък нека кучетата си лаят.
Положението обаче не само не се подобрява, но се и влошава. Защото анкетата на бизнеса показва, че корупцията и престъпността не само не намаляват, но се и увеличават. За година корупцията е скочила с цели 12%! И все повече работодатели нямали доверие към институциите. Първенците по недоверие са си все същите - Министерски съвет, Народното събрание и съдебната власт. Впрочем и предходната анкета на бизнеса ги нареди тези същите на "предните" позиции. Май нищо не се променило.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"