02 Май 2024четвъртък00:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обзор

Гришо и Радо Янков ни радваха най-много

Само с два медала от световни първенства в олимпийски дисциплини се отсрамиха спортистите ни през 2017-а

/ брой: 249

автор:Владимир Николов

visibility 644

Кризата в българския спорт продължи с пълна сила през изтичащата 2017 г. Въпреки "грижите" на спортното министерство и на министър Красен Кралев, който се опитваше да "огрее" всички престижни спортни събития, но най-вече тези, в които се очакваха български успехи, трайната тенденция към все по-малко триумфи на спортистите под трибагреника се запази.
Доказателството? Само два медала в олимпийските дисциплини извоюваха българи от световни първенства в първата година от цикъла за Летните игри в Токио 2020. С особено голяма стойност е сребърното отличие на изцяло подмладения ни ансамбъл в художествената гимнастика. През септември в Пезаро (Италия) дебютантките Симона Дянкова, Теодора Александрова, Лаура Траатс, Елена Бинева и Мадлен Радуканова изиграха шампионски композицията с обръчи и допуснаха минимална грешка в тази с топки и две въжета, като заслужиха второто място в света, отстъпвайки в битката с изцяло обновения състав на Русия. Рускините изпуснаха въже, но получиха по-високи оценки от момичетата на Весела Димитрова и италианската публика бурно ги освирка. Българките заслужиха и бронзови медали в изпълнението с три топки и две въжета, а в другото съчетание с пет обръча останаха на крачка от медалите след сериозно ощетяване от съдийките.
Новата ни прима в индивидуалното състезание Невяна Владинова също спечели първи медал от световно първенство - бронз на топка. В многобоя, който е олимпийска дисциплина, остана 7-а, след като съдийките сериозно я ощетиха в 3 от 4-те уреда на финала. Десета завърши другата ни голяма надежда - Катрин Тасева, която игра и във финалите на лента.
Повод за радост донесе и Владимир Далаклиев. Той спечели исторически първи медал за България от световно първенство в олимпийското таекуондо (версия WTF). На шампионата в Муджу (Южна Корея), където сериозно бе обсъдена възможността за обединение с неолимпийската севернокорейска версия ITF, благоевградчанинът се класира трети в кат. до 68 кг. В неолимпийската версия нашите таекуондисти се представиха далеч по-успешно. На първенството в Пхенян (КНДР) Николай Петков спечели световната титла на спаринг в тежка категория (над 85 кг), а Рами Шау (78 кг) и Албена Ситнилска (57 кг) се окичиха с бронзови медали.
Двама спортисти ни накараха най-много да се гордеем през 2017-а. Григор Димитров безспорно заслужи отново да е Спортист на годината след убедителната победа в заключителния "Мастърс" на 8-те най-добри в света в Лондон през ноември. С триумфа в зала "02 Арена" Гришо завърши сезона като №3 в света след легендите Рафаел Надал (Исп) и Роджър Федерер (Швейц). Успехът му бе подплатен с турнирни победи в Бризбейн, София и Синсинати, където Димитров за първи път спечели купа от "Мастърс". Хасковлията игра и на полуфинал в първия за годината турнир от Големия шлем - "Откритото първенство на Австралия".
Сноубордистът Радослав Янков ни зарадва с успехи в паралелните дисциплини - спечели Световната купа в паралелния гигантски слалом и завърши втори в паралелния слалом, както и в генералното подреждане за Големия кристален глобус. На световното първенство в Сиера Невада (Испания) бе финалист, но и в двете дисциплини малшансът го остави четвърти. Радо се закани да навакса пропуснатото в Испания в Пьонгчан. На стъпка от медалите на световното остана и Александра Жекова, която завърши четвърта във финала на сноубордкрос.
Спортовете, донесли ни в годините най-много олимпийски успехи, този път бяха успешни само на ниво европейски първенства. В борбата на континенталния шампионат в Нови Сад титли заслужиха Биляна Дудова (55 кг) и дебютиралият за България египтянин Тарек Абдеслам (75 кг, класически стил). Силата, класата и шансът не достигнаха и на двамата, както и на останалите им съотборници, да достигнат до отличията на световното първенство в Париж.
Боксьорът Даниел Асенов (52 кг) заслужи две европейски титли - до 23 г. в Браила (Румъния), и за мъже в Харков, но отпадна на световното първенство в Хамбург, след като загуби с 2:3 съдийски гласа от шампиона на Азия и Узбекистан Ясурбек Латипов. Тревожно за бъдещето на юмручния ни спорт обаче е, че в Хамбург имахме само двама боксьори, като Стефан Иванов (56 кг) отстъпи още на старта на поставения под №2 в световната ранглиста Цзянвей Чжан (Китай).
Не ни донесе особена радост завръщането на щангистите на големия подиум. При отсъствието заради допинг прегрешения на 10-те най-силни нации в тежката атлетика, на световното първенство в Анахайм успяхме да изпратим само 3-ма мъже и 2 жени. От тях единствено европейският вицешампион от Сплит Васил Господинов (до 105 кг) се нареди шести, а миниотборът ни остана 19-и. Представянето на двете дебютантки при дамите, които отидоха в САЩ да трупат опит при големите, беше още по-конфузно. Европейската шампионка за кадетки за 2016 г. Галя Шатова (63 кг) завърши 16-а и нареди България 39-а от 44 страни, участвали при жените, а другата ни представителка Даниела Пандова (48 кг) хвана нула и не оправда задокеанското си пътуване.
Зарадва ни великотърновецът Антъни Иванов, който стана първият българин от 10 години, плувал във финал на световно първенство в голям басейн. 18-годишната надежда остана 8-и в Будапеща на 200 м бътерфлай, но после спечели бронзов медал в същата дисциплина на световното първенство в САЩ. Успехите му отвориха врати към най-престижните университети в САЩ, но не е изключено до Игрите в Токио талантът с американско име да избере да се състезава за американците, както преди години стори друг роден плувец - Михаил Александров.
В гребането ни зарадва обратният ход на Борис Йотов. След като 7 години се състезаваше за Азербайджан, т.г. той догреба до европейското злато на скиф при младежите до 23 г.
Повод за гордост ни донесе и волейболът, но през т.г. предимно при жените. Отборът ни до 23 г. под ръководството на легендата Антонина Зетова заслужи бронзовите медали на световното първенство в Словения, провело се по експериментален регламент, доближаващ спорта повече до тениса. Част от момичетата бяха и в женския състав за европейското в Азербайджан, където постигнаха изненадващи победи с по 3:2 над континентални грандове като Турция и Украйна. След драматични загуби от Русия и Германия обаче отпаднаха на 1/8-финал и останаха 9-и в подреждането.
Малко по-успешно се представиха мъжките ни национали на Евроволей 2017 в Полша. Нашите сразиха минали величия като Словения, Испания и Финландия, но за място в Топ 4 отстъпиха безславно с 0:3 гейма на Сърбия, спечелила после бронзовите медали. Нашите се задоволиха с шестото място, въпреки че ги изпратихме с надежди и очаквания поне за полуфинал. 
Известна радост ни доставиха поданиците на "Царицата на спортовете" - леката атлетика. Тихомир Иванов на два пъти преодоля "космическата" (поне за нас) кота от 230 см и записа 4-о място в Диамантената лига, както и победа в Дивизия I на отборното първенство на Европа. Контузия в отскачащия крак му попречи да се пребори за отличие на Световното първенство на открито в Лондон, но плевенчанинът си бе осигурил участие във финала с нов личен рекорд от 231 см - постижение, което би му донесло бронзов медал. Чаровната Ивет Лалова бяга на два полуфинала в Лондон, но не й стигнаха 11 стотни, за да продължи на финала на 200 м. Ивет също спечели първо място на 200 м на европейското отборно първенство, но нейният успех и този на Тишо не оставиха отбора ни във втория ешелон на европейската лека атлетика. В Лондон ни отсрами олимпийската вицешампионка от Рио де Жанейро 2016 в скока на височина Мирела Демирева. Тя цял сезон бе преследвана от травма и дори не успя да покрие норматива за световното. Международната федерация (ИААФ) обаче я покани да участва и Мирела успя да се промъкне във финала, завършвайки седма. Със спечелените от нея точки България се нареди на 59-о място в света заедно с "колосите" Британски Вирджински острови, Гренада, Замбия, Перу и Таджикистан.
Равносметката показва, че вече свикнахме спортистите да ни носят все по-малко радост. Такава е тенденцията, след като с лека ръка в годините на прехода, и особено под ръководството на бившите спортисти Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Красен Кралев, спортът у нас е оставен на автопилот, а държавата се опитва с по-малко пари да постигне по-големи успехи. Понякога се хвърлят пари, но за пищни прояви, вместо за осъвременяване на спортните бази и за съвременна подготовка. Да припомняме ли абсурдното положения, че пари за елитни спортисти се намират, само ако предишната година те са постигнали значими успехи? Сякаш може да покориш какъвто и да е връх с един скок и завинаги. Но така е, когато властта в държавата работи на парче. За жалост, не само в областта на спорта...



Победата на Григор Димитров на заключителния турнир на 8-те най-добри тенисисти е безспорно върхът на българските спортни успехи през 2017 г. и тя му донесе победата и в 60-ата юбилейна анкета за Спортист на годината
Снимка БГНЕС



Носителят на Световната купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом Радослав Янков получи специална награда на УС на фондация "Български спорт" за успехите си през 2017 г.
Снимка Емилия Костадинова
   

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ