02 Май 2024четвъртък01:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов спря протеста на БАН с 15 млн. лв.

Учените ще мируват срещу екзистенц минимума от 98 млн. лв. и обещания за ръст на стипендиите

/ брой: 249

автор:Велиана Христова

visibility 928

Правителството ще отпусне 15 млн. лева допълнително на МОН за 2018 г., с които да бъде увеличена субсидията на БАН, като срещу това  учените трябва да се откажат от обявените протестни действия по време на европредседателството. Това съобщи министър Красимир Вълчев след среща с Бойко Борисов, която бе поискана в началото на декември от Общото  събрание на БАН като едно от действията в серията протести на академията. След като преди дни представители на ОС обявиха, че нямат отговор от Борисов и продължават с протестите, включително по време на европредседателството, срещата се състоя вчера.
Допълнителните 15 млн. лв. ще бъдат за сметка на планираните в централния бюджет 65 млн. лв. разходи за изследвания, които не се знае как ще се харчат. По време на дебатите за бюджета лявата депутатка Анелия Клисарова предложи точно това - да се дадат още 15 млн. лв. за БАН, като се вземат от 65-те милиона, но предложението бе отхвърлено категорично от мнозинството в НС. 
Според председателя на ОС на БАН проф. Евелина Славчева пред учените ще бъдат докладвани постигнатите резултати в срещата с Борисов и вероятно ОС ще прекрати замислената серия от протести. В неделя представители на ОС, определени с негово решение, представиха пред журналисти програма за протести по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Те настояха за целево финансиране от 38 млн. лв., за да бъдат спазени законовите изисквания, които от години се нарушават, и за да се изравнят заплатите в БАН с тези в другите системи на МОН. Освен това учените поискаха стипендията на докторантите да бъде увеличена не на 500 лв., както предвижда МС, а на 765 лв., като се спази съотношението спрямо минималната заплата от 2009 г. Според законите и националните стратегии, държавата трябва да отпуска допълнителни пари за звената, оценени като водещи в науката, а такива са всички институти на БАН според одит на МОН.
Учените предвиждаха да уведомят председателите на Европарламента и ЕК и еврокомисаря по науката за унизителното отношение към учените. Сега средната заплата в БАН е 755 лв. - с 300 лв. под средната за страната и почти наполовина по-ниска от средната за София. Учените планираха да сезират омбудсмана за дискриминация по месторабота, тъй като законовите правила за заплатите за еднакви академични длъжности са еднакви за вузовете и БАН, но в академията те са в пъти по-ниски заради недофинансирането. Това, което БАН ще получи за 2018 г., е необходимият екзистенц-минимум за нейното съществуване, който бе утвърден и от Настоятелството на БАН, като в него членове са министър Томислав Дончев и шефът на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова. Въпреки това, МС и мнозинството в НС отказаха да гласуват този минимум. 
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, който от дни е в отпуск, съобщи след срещата с премиера, че допълнителните 15 млн. лв. няма да са нито само за заплати, нито само за издръжка, а ще се разпределят на база на постигнати резултати през изминалата година. Според финансовите правила на БАН, разпределението на бюджета  между институтите е диференцирано според резултатите, но отпуснатата с бюджет 2018 субсидия означава да се разпределя мизерията.
"За докторантите се разбрахме с министър Вълчев и с премиера в първите месеци на 2018 г. те да бъдат преразгледани и на базата на ясни критерии да бъдат увеличени, добави Ревалски. Според Закона за висшето образование, докторантските стипендии се отпускат на вузовете и институтите целево по научни направления, други критерии не са предвидени.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ