Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Спорт

Гришо пропусна "Икарите"

Майка му Мария получи неговия приз

Владимир Николов

20. Декември 2017 , брой: 249   198   0Големият победител в годишната класация "Спортен Икар" Григор Димитров не успя да присъства на награждаването на най-добрите спортисти, което предхождаше вчера и 60-ата юбилейна церемония за "Спортист на годината". Гришо тренира в САЩ за новия сезон.
Вместо него големия "Спортен Икар" - уникалната пластика на скулптора Христо Христов, и диплом получи майка му Мария Господинова. Тенисистът бе отличен за победата в заключителния турнир на 8-те най-добри на АТП в Лондон, която го изкачи до №3 в световната ранглиста, както и за спечелените турнири в Бризбейн, София и "Мастърс"-а в Синсинати. Майка му изрази благодарност за отличието от името на сина си и и увери, че той оценява любовта на хората като изключителен стимул в представянето му като българин.
Гришо се готви в Маями от седмица, заради ниските температури в Монте Карло, които не му позволяват да тренира подобаващо.
На стилна церемония в Националната художествена галерия Българският олимпийски комитет връчи своите награди заедно с годишните спортни Икари за 2017 година.
На събитието присъстваха много олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, стотици заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата.
Овации получиха и момичетата от определения за "Отбор на годината" национален тим по волейбол за жени до 23 години с треньор Тони Зетова, които спечелиха бронзови медали на Световното първенство в Словения. Те бяха наградени от спортния министър Красен Кралев, който отбеляза, че радващите успехите при младите дава добри надежди за бъдещето на българския спорт.
Министър Кралев пък бе награден от БОК с традиционния медал „Спортът за един мирен свят“ по повод на 50-годишния му юбилей. Със същия медал бяха отличени Вера Маринова – спортен журналист за принос към отразяване на олимпийските игри и олимпийското движение, и Боряна Тончева – спортен журналист за принос към дейността на Националната олимпийска академия на БОК.
Първата трикратна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова бе отличена с „Почетен знак на БОК“, по повод навършване на кръгла годишнина и за приноса й в развитието на художествената гимнастика в България и по света.
Медал за „Олимпийска заслуга“ във връзка с кръгли годишнини получиха легендите на българския спорт Иван Лебанов, Николай Бухалов, Илиян Недков и Стефан Георгиев, със златна значка бяха отличени други известни спортисти сред които медалистите и техните треньори от последните европейски младежки олимпийски фестивали. Първият ни олимпийски медалист в зимните спортове Иван Лебанов получи и Специален приз за благородна постъпка, връчен му от председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.
Призът „Надежда Лекарска“ за етика, олимпийско образование и възпитание бе връчен на генералния секретар на БОК Белчо Горанов за принос в дейността на Олимпийската академия и разпространяване на олимпийските ценности.
Със златни значки на БОК бяха отличени и
Дейвид-Джъстъс Хъдълстон – англичанчето, избрало да се състезава за България, което спечели бронзов медал по спортна гимнастика от Европейския младежки олимпийски фестивал в Гьор 2017, както и личният му треньор Дамян Игнатов.
Спортен Икар за "Млад и талантлив спортист" получи Йоана Илиева (16 г., фехтовка) - носител на Европейската купа на сабя за кадети, и европейска вицешампионка за същата възраст от първенството в Пловдив.

Мария Грозданова получи от името на сина си Григор Димитров големия "Спортен Икар" за 2017 г. от председателя на Асоциация "Български спорт" Николай Божинов
Снимка Емилия Костадинова

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"