Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

300 картички на изложба в Добрич

Дана Русева

22. Декември 2017 , брой: 251   226   0Оригинални картички от ХХ век, в които оживяват вълнуващи послания, са подредени в експозицията "Прабабата на MMS-а... или очарованието на коледната картичка" в Регионалния исторически музей в Добрич.
Включените четиринадесет илюстративни и текстови табла запознават посетителите с малко известни и любопитни факти, свързани с появата и историята на първите пощенски картички. Сбирката, представена в изложбата, е плод на усилията на две български фамилии - Шапкаджиеви от Силистра и Иванчеви от София, и тяхното желание да съхранят празничните поздравления на няколко поколения. Колекцията е допълнена и обогатена, благодарение на дарителството на хора от цялата страна, изпратили свои картички след първото откриване на изложбата в Столичната библиотека. Показани са повече от 300 картички.
"Първата изложба е със заглавието "Историята на SMS-a, или историята на коледната картичка". Тя събуди голям интерес, гостува и в чужбина", разказва Таня Тонева от Столичната библиотека.
Най-старата коледна картичка е от 1902 г. Другата "най-стара" е от 1915 г. "В началото коледните картички са изобразявали семейството, събрано около коледната трапеза, или детенце около гърне, пълно с жълтици, символ на богатството и просперитета. Колекцията съдържа картички от края на XIX и началото на XX век. В България първата пощенска картичка се появява  през 1885 г. Неин притежател е княз Фердинанд. Семейство Сакскобургготски са сред най-големите колекционери - вероятно и в Европа, на коледни картички. От Австро-Унгария по течението на река Дунав коледната картичка достига до България - Видин, Лом, Русе, а оттам и към Добруджанския регион", обяснява Тонева.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"