24 Април 2024сряда05:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Обзор

Футболни неволи

Лудогорец, Ботев Пд и националният отбор ни донесоха позитиви през 2017-а

/ брой: 251

автор:Марин Милашки

visibility 1044

Измина още една футболна година, изпълнена с повече положителни неща за разлика от предходната. Феновете видяха добри победи на националния отбор, а стана ясно, че Лудогорец не е толкова страшен. Доказа го Ботев Пд, който му "открадна" Купата и Суперкупата на България. И то на фона на безпаричие, продължаваща липса на стадион и т.н. Липсата на пари и кадри обаче не е нещо ново за родния футбол.

Безспорно

годината бе положителна за националния тим, който в световните квалификации победи Холандия (2:0) и Швеция (3:2). Такива резултати срещу солидни отбори "трикольорите" не бяха постигали от години. Реално в сериозни мачове България нямаше победа над голям състав от 15 лета. Последните ни успехи срещу солидни противници датираха от есента на 2002-а. Тогава тимът на Пламен Марков победи Белгия с 2:0 в Брюксел, а след това удари със същия резултат Хърватия в София и се класира за Евро 2004. Това е и последният голям форум, на който българите са играли. Победите над "лалетата" и "Тре Кронур" може да определим като сиромашка радост, защото при гостуванията в тази кампания записахме едва 1 т., която дойде в последния кръг с... Люксембург (1:1). Тогава Петър Хубчев призна, че отборът ни е само за големите мачове, което е крайно недостатъчно за европейско и световно първенство, а четвъртото място в класирането е реално. Но нивото ни е такова. Просто нашите са способни да направят някоя мимолетна изненада и приключват. Това е така, защото Хубчев разполага само с двама-трима футболисти от средна за Европа класа, а останалите са... С този капацитет ще гледаме по телевизора и следващото европейско, както и световно.
Не трябва обаче да се сърдим на това, което имаме. Добрите футболисти не се изграждат, като навършат 20-годишна възраст, а много преди това. И проблемът тръгва от детско-юношеските школи. Призна го наскоро Викторио Павлов, но след като бе уволнен от юношеския национален отбор до 17 г. "Ние тук на 17 години се учим как да спираме топката. Не можем да дадем пас на 20 метра, не можем да стреляме.

Малко се работи с децата


- това е. В международните мачове децата се сблъскват с реалността. Деца на 17 години, които играят в България, са ми казвали: "Тренер, ама ние сме далеч от истината", казва Павлов.
Лудогорец остава най-добрият ни отбор и в Първа лига, и на европейската сцена. Този път разградчани не успяха да се класират за групите на Шампионската лига, след като в III кръг на квалификациите бяха елиминирани от израелския Апоел Беер Шева (3:3 общ резултат и гол на чужд терен). "Орлите" обаче се отърсиха от шока и успяха да излязат от групите на Лига Европа, при това в компания с отборите на Брага, Хофенхайм и Истанбул ББ. Сега в Делиормана ще гостува 7-кратният еврошампион Милан, като "росонерите" са поредният звезден състав на визита у нас. Преди тях сили с разградчани мериха Реал Мадрид, Ливърпул, Арсенал и др. В Първа лига Лудогорец ще зимува на върха на точка пред ЦСКА-Сф. Есента разликата стигна 7 т., но от юли насам българският доминатор изигра общо 35 мача и в доста от тях личеше умора във футболистите. В Разград в средата на август назначиха Димитър Димитров-Херо за треньор, който замени Георги Дерменджиев. Последният си тръгна, след като за Суперкупата отборът му падна от Ботев Пд (5:6 след дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията). Дерменджиев без проблеми успя да изведе "зелените" до шеста поредна титла, но падна и на финала за Купата от Ботев с 1:2. Под негово ръководство в Шампионската лига разградчани не успяха да се справят с израелците. Херо дебютира в плейофите на Лига Европа и тимът му се справи с литовския Судува (2:0 общ резултат).
В последния си мач за годината "орлите" бяха огорчени от ЦСКА-Сф, който ги елиминира на 1/4-финал за Купата. Впоследствие "червените" се паднаха да играят с Левски, с който ще се срещнат цели пет пъти през пролетта.

ЦСКА-Сф е приятната изненада

в шампионата. През пролетта "червените" не можаха да се сборят с Лудогорец и останаха втори, но в момента са плътно зад тях. В Борисовата градина удариха джакпота, след като през зимата взеха бразилеца Фернандо Каранга. Този сезон за 18 мача той заби невероятните 17 гола, а "червените" са с общо 47. По този показател те са най-резултатните в Първа лига.
Проблемите около ръководения от Гриша Ганчев клуб извън терена, като че ли взимат превес. Първо, през март "червени" фенове провалиха търга за емблемите на фалиралия автентичен тим, като не допуснаха другите участници, освен фирмата на отявления привърженик Иван Велчев-Кюстендилеца. Впоследствие, през май фирмата "Ред Енимълс" спечели търга, който се проведе в седалището на синдика Дора Милева в Кърджали. Велчев извади оферта от 8 млн. лв., като на този етап още не е платил нищо.
Вторият проблем на ЦСКА-Сф е с недопускането им до квалификациите на Лига Европа. На този етап УЕФА още не признава "червените" за наследник на автентичния тим. В случая важи правилото за недопускане през първите три години, което не беше прието на "Армията". Българите заведоха дела срещу УЕФА в Спортния съд (КАС) в Лозана, които ще се гледат в края на януари.
Третият проблем на ЦСКА-Сф е с базите, но той лека-полека се решава. Спортното министерство направи така конкурса за ст. "Българска армия" и тренировъчната база в Панчарево, че не допусна другият претендиращ за наследник на ЦСКА - ЦСКА 1948. Сега остава само ММС да обяви на 3 януари, че ЦСКА-Сф печели и тимът да получи дългосрочно съоръженията, които използва и в момента. Скандалното е, че преди всички процедури и условия премиерът Бойко Борисов лично информираше, че именно ЦСКА-Сф ще спечели търга, независимо от участниците. Което говори за "игра под масата". Подобни подмолни действия не са чужди на българската действителност.

Левски продължава да лъкатуши

"Сините" завършиха трети в Първа лига и се класираха за Лига Европа след непечен бараж с Верея. В него те стигнаха до победата с 10:9 след дузпи. Във втория по сила евротурнир левскарите елиминираха черногорския Сутиеска (3:1), но след това бяха спрени от хърватския Хайдук Сплит (1:3). Т.г. Левски преодоля кръг в Европа за пръв път от 7 години. На "Герена" първо беше уволнен Елин Топузаков, след което си замина и Николай Митов-Жадното, за да дойде на ветровития пост реномираният италианец Делио Роси. На този етап авторитетният треньор има доверие от собственика Спас Русев.
В Левски обаче са пълна нула с трансферната политика. През лятото в тима бяха взети 14 души, което е повече от един отбор, а сега индикациите са, че ще привлекат още 3-4 имена. Сред новите попадения са французинът Габриел Обертан и испанецът Жорди Гомес, както и юношата на клуба Васил Панайотов. Засега останалите не показват нужните качества. Дори и Антонио Вутов, който през пролетта изигра 13 мача и вкара 5 гола за Ботев Пд, а преди това има 3 г. по италианските терени.
Ботев Пд е

светлината в тунела

в Първа лига. "Канарите" успяха да се окичат с Купата и Суперкупата на България. В Европа пловдивчани преминаха първите два кръга преди да бъдат спрени от португалския Маритимо (0:2). Треньорът Николай Киров-Белия обаче показа, че дори и с малко пари може да се прави футбол. Техен лидер е националът Тодор Неделев, а капитан е недооцененият в Левски Лъчезар Балтанов.
С много проблеми бе изпълнена 2017 г. за градския съперник на Ботев - Локо Пд. На "Лаута" собственикът Христо Крушарски или го няма да взема решения, или се покрива, за да не плаща заплати. Т.г. той ще се запомни с това, че изгони капитана Мартин Камбуров и другия лидер Дани Кики, а "смърфовете" изглеждат като тим, който се бори да не изпадне. Именно Камбуров влезе в историята на българския футбол. Той застигна и догони легендата на Локо Христо Бонев по брой попадения (185). След това с екипа на Берое нападателят изпревари и Динко Дерменджиев (194), а в предпоследния кръг се изравни и с Наско Сираков (196) на второто място във вечната ранглиста на реализаторите. Пръв далеч напред е Петър Жеков с 253, а 37-годишният Камбуров призна, че си поставя за цел да стигне кота 200.

Безпаричието

остава най-сериозният проблем в Първа лига. Такива грижи нямат само в Лудогорец, ЦСКА-Сф, Левски и Берое. Всички останали са зле. Най-сериозни са проблемите във Верея и Пирин. В Стара Загора обаче Илиан Илиев прави немислимото, след като тимът му събра 31 т. На "Трейс Арена" футболистите на няколко пъти отказваха да тренират, защото имаха да получават по 5 заплати и още толкова премии. Клубът се издържа от строителната фирма "Трейс", която получава доста обществени поръчки при управлението на Бойко Борисов.
Пирин е общински клуб, а явно кметът Атанас Камбитов (ГЕРБ) не спазва обещанията си. Там всичко стана ясно след последния мач, когато треньорът Милен Радуканов призна, че няма да се сърди на напусналите футболисти и като нищо "орлетата" могат да се разпаднат. Няма как да има спорт, ако в държавата липсва силна икономика. И предприятия или кръг от фирми, които да спонсорират клуб или спорт. С магическа пръчка не се гради нещо солидно, което да привлича интереса на феновете. А като няма публика - няма реклама, пазар и пр. Всичко това създава проблеми и на спорта да генерира приходи и да надгражда.

 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ