23 Април 2024вторник19:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БАН прибира временно черните знамена

/ брой: 251

автор:Велиана Христова

visibility 96

Черните знамена от сградите на БАН ще бъдат прибрани временно, реши вчера Общото събрание на БАН на извънредно заседание, след като на среща с премиера Борисов контактна група договори да се прибавят още 15 млн. лв. към бюджета на академията за 2018 г. ОС прие декларация за временното спиране на протестите. На срещата с премиера са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев, министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. В сайта на МОН вече е огласен проект за ПМС, в който е записано, че 15-те милиона ще се разпределят между звената на БАН на базата на оценка на научната им дейност и резултатите от нея, като разпределението ще се съгласува с образователния и финансовия министър. Парите се прехвърлят в бюджет на БАН от планираните в централния бюджет средства за наука. По уверенията на Вълчев проектът ще бъде внесен в МС на 3 януари т.г.
При обявяването на протеста ОС поиска от МС 38 млн. лв. допълнително за БАН, но с 15-те милиона диалогът е започнат, смятат учените. Председателят на ОС проф. Евелина Славчева и членове на контактната група разказаха вчера пред ОС как са протекли разговорите с правителството, свързани не само с БАН, но и с увеличаване на стипендиите на докторантите в страната, за добавяне на пари към фонд "Научни изследвания" в МОН, за да има конкурс за научни проекти на вузовете и БАН през 2018 г., което не бе осигурено с приетия в НС бюджет. По идея на премиера Борисов е съставен меморандум, който трябва да се подпише от него, от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и от проф. Славчева. Според проектодокумента бюджетът на академията от 2018 г. ще се изготвя програмно, като се отчита оценката за качество, както се изисква по закон за вузовете и научните организации, както и средната заплата за страната, и международните стандарти. Освен това, МОН с участие на представителите на учените ще разработи механизъм за диференциран ръст на докторантските стипендии в зависимост от резултатите на научните организации и висшите училища. МОН с участието на другите министерства и научната общност ще разработи и предложи на МС проекти на научни програми за финансиране от централния бюджет на научни дейности с потенциално висока обществена възвръщаемост, предвижда меморандумът.
В срещите министър Красимир Вълчев е заявил, че процентът на защитилите докторанти в БАН от 300-ата, които се обучават в академията, е висок, но докторантите в страната са общо над 3000 и има случаи, в които младежите се записват да учат, само за да получават стипендии в течение на три години, разказа проф. Лъчезар Аврамов. Би трябвало държавата да контролира дали докторантите изпълняват задълженията си и ако не - да ги санкционира, коментираха учени. Най-вероятно меморандумът ще бъде внесен в МС също на 3 януари. ОС на БАН декларира готовност за изпълнение на постигнатите договорености, настояваме започналият диалог да продължи, в знак на добра воля временно преустановяваме протестните действия и оставаме в готовност да ги възстановим, ако не се изпълняват поетите от правителството ангажименти, се казва в декларацията на ОС.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 317

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 294

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 285

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 314

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ