Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

Федералната програма за водещите руски театри се развива в 4 направления

4. Януари 2018 , брой: 2   182   0Христо Събев,
Москва

Резултатите от програмата "Големите гастроли" за 2017 г. бяха представени на пресконференция в ТАСС в края на миналата година. Заместник-министърът на културата на РФ Александър Журавски сподели за новите направления, увеличаването на количеството на гастролиращите театри и подкрепата на руските трупи зад граница. Той отбеляза, че през 2017 г. е поставен своеобразен рекорд - в програмата са участвали 237 театрални колектива, не само водещите Малий театър, "Вахтангов", "Чехов", но и много други от цялата страна. Благодарение на федералния проект "Театър за децата" се появи ново направление - "Големи гастроли за деца и младежи", в което участваха 100 театъра от 77 региона.
На пресконференцията присъстваха още генералният директор на Малий театър Тамара Михайлова, министърът на културата, печата и работата с националностите Константин Иванов, художественият ръководител на Московския губернски театър Сергей Безруков и др. Те разказаха за своето участие в проекта.
Федералният център за подкрепа на гастролната дейност е учреден от Министерството на културата на РФ през 2014 г. Програмата се разви стремително през изминалите години и днес се явява най-големият проект, който се състои от четири направения: Федерална програма - гастроли на федералните и водещите театри на Русия (от 2014 г.); Международна програма по взаимодействие с руските театри в чужбина (от 2015 г.); Големи гастроли за деца и младежи - гастроли на детските, куклените и други театри със спектакли за деца и младежи (от 2017 г.); Междурегионална програма - подкрепа на гастролите (включително и на обмени) на регионалните театри в цялата страна (от 2017 г.).

Александър Журавски - зам.-министър на културата на РФ
Снимка авторът

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"