Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Култура

Оркестърът на Класик ФМ радио свири музика от компютърни игри

Дума

4. Януари 2018 , брой: 2   278   0В осмия сезон на цикъла "Музиката на Америка" са включени три концерта на Оркестъра на Класик ФМ радио с емблематична американска музика и изпълнители, информира Ирена Данкова от "Кантус фирмус". Акцент ще бъде вечер с мелодии от компютърни игри, за която ще гостува композиторът на музиката за култовата игра "World of Warcraft" Нийл Акрий. На 14 март премиерно за България ще прозвучат още забележителните оркестрови партитури за игрите Starcraft II, Prince of Persia, Overwatch, Gears of War II, Mario, Civilization IV, Skyrim и др.
Цикълът започва на 31 януари с дебютна изява на младия цигулар Алекси Кени, носител на "Айвъри Фишър Кариър Грант" за 2016 г. Той ще изпълни класическа програма с музика от Менделсон под диригентството на Максим Ешкенази. Събитието, което е част от "Концертмайсторите", гостува на "Музиката на Америка" и се финансира по програма "Култура" на Столичната община. Всички прояви от осмия сезон са в зала "България" от 19.30 ч.  
Почитателите и сега ще могат да чуят подбрани откъси от популярни филми. Програмата "Cinema Violino" на 30 май ще представи любими филмови хитове със солираща цигулка. В цикъла ще участват изявените американски музиканти Скот Дън, асистент диригент на Филхармонията на Лос Анджелис, Ейми Андерсън, музикален директор и ръководител на продукцията "Legend of Zelda", а също и българските им колеги Катя Попов, концертмайстор на оркестъра Hollywood Bowl, и Пенка Кунева, композитор и сътрудник на компанията "Blizzard". 

Алекси Кени
Снимка http://www.alexikenney.com/
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"