Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Култура

Хроникьорът на Стивън Кинг представя "Сияние в мрака"

Блогърът Ханс-Оке Лиля се среща с българските читатели на 6 януари в София

Дума

4. Януари 2018 , брой: 2   264   0Шведският блогър Ханс-Оке Лиля, един от най-запалените фенове на Стивън Кинг и негов най-верен хроникьор, пристига в България. Той ще представи антологията "Сияние в мрака" (изд. "Плеяда"), на която е съставител. Сборникът е вдъхновен от Краля на ужаса и е издаден по повод 20-годишнината на уебсайта "Библиотеката на Лиля", научи ДУМА от Александър Кръстев от "Аз чета". Лиля ще се срещне с любителите на страшните истории на 6 януари от 11 ч. в книжарница "Хеликон-Витоша" в София. Очаква се това да бъде най-голямото събиране на почитатели на Стивън Кинг у нас през последното десетилетие.
Ханс-Оке Лиля е роден през 1970 г. и работи в софтуерна компания в шведския град Йоребро. Създава "Библиотеката на Лиля" през 1996 г., когато е на 26 години. Отначало публикува само информация от други източници, но постепенно започва да добавя свои коментари и рецензии. Днес сайтът е сред най-посещаваните уебстраници за Стивън Кинг, харесван е и от запалените почитатели, и от онези, които тепърва откриват магията на Краля. Лиля е овладял писмено и говоримо английския език дотолкова, че вече много години води The Stephen King Podcast заедно с канадеца Лу Ситсма. Той споделя, че романите и разказите на Кинг излизали толкова бавно на шведски, че нямал търпение и затова усъвършенствал английския.
"Сияние в мрака" съдържа 12 разказа от 13 популярни хорър автори, всеки от които е свързан със Стивън Кинг. Първият разказ е от самия Кинг - "Синият компресор", публикуван за първи път през 1971 г. в списание, което отдавна не съществува, и не е включван в нито един сборник с разкази от Краля. Следват истории от Едгар Алън По, Клайв Баркър, Ричард Чизмар, Брайън Кийн, Рамзи Кембъл и др. Към всяка има илюстрация, специално нарисувана от американската художничка Ерин Уелс, а художник на корицата е многократно награждаваният Винсент Чон.
"Шест от дванайсетте разказа ще прочетете за първи път в настоящата антология, а някои дори са написани специално за нея. Останалите шест са били помествани само в списания, ето защо е твърде възможно да ги виждате за първи път", споделя Лиля. Гостуването на Ханс-Оке Лиля е по покана на издателство "Плеяда".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"