Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Спорт

Дадоха на ЦСКА-Сф "Армията" и "Панчарево"

  203   0Официално и очаквано ЦСКА-София е победителят в конкурса за ст. "Българска армия" и тренировъчна база "Панчарево". Клубът на Гриша Ганчев, който единствено отговаряше на условията и беше единственият кандидат, ще получи двете съоръжения първоначално за 10 г., а след промените в Закона за спорта договорът може да бъде удължен с още 20 г. Такова желание изразиха от футболния клуб. Очаква се всичко да бъде разписано до седмица, какъвто е срокът, определен от ведомството на Красен Кралев.
ЦСКА-Сф беше уведомен за победител чрез съобщения, залепени на двете бази, както и на Националния стадион "Васил Левски".
Малко преди коледните празници от спортното министерство, което е собственик на базите, ползвани във времето от фалиралия ПФК ЦСКА АД, обявиха, че клубът отговаря на условията.
ЦСКА-Сф предложи 62 000 лв. без ДДС на месец за наем и 1,1 млн. лв. без ДДС минимални инвестиции. Сумите са малко над минимално изисканите в условията на конкурса - 60 000 лв. за наем и 1 млн. лв. за инвестиция. Друго изискване е 800 000 лв. от наемната цена да се платят авансово на четири вноски по 200 000 лв. до 31 декември 2020 г. Сумата ще отиде за погасяването на задълженията на фалиралия ПФК ЦСКА АД към Столичната община за такса смет.
Сумата, заложена за инвестициите, трябва да се вложи в спортните обекти за срока на договора в процентно съотношение 70:30 между "Българска армия" и комплекса в Панчарево. Според изискванията на конкурса тези инвестиции не подлежат на приспадане от дължимите месечни наемни вноски.
Интерес към базите имаше и аматьорският ЦСКА 1948, който също претендира за наследник на автентичния клуб. Лидерът в Югозападна Трета лига първоначално обяви, че ще участва в конкурса и закупи тръжните книжа, но след това го определи за предварително решен и се отказа. ЦСКА 1948 не отговаряше на някои от условията, сред които това за 5 млн. лв. минимален капитал и 15 млн. лв. общ оборот за последните три финансови години. ЦСКА-Сф също не отговаряше на второто изискване, тъй като беше създаден през лятото на 2016 г., но вероятно е участвал с показателите на Литекс. Капиталът на дружеството пък е 6,6 млн. лв., като от тях над 6 млн. лв. е допълнен с дълг на Литекс към "Литекс Комерс".
Тези финансови условия бяха направени от ММС, за да бъдат отрязани всички желаещи освен ЦСКА-Сф, независимо, че Кралев тръбеше, че конкурсът ще е прозрачен. През есента пък премиерът Борисов обяви още преди търга, че той ще бъде спечелен именно от ЦСКА-Сф, както и стана. Вчера "червените" даже се похвалиха, че са взели базите. От миналото лято те си ги и използваха, като вместо да плащат наем, инвестираха парите в съоръженията, а ММС им ги приспадаше.

Обявлението, с което става ясно, че ЦСКА-Сф е спечелил конкурса за базите
Снимка Гонг

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"