29 Март 2024петък13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НАТО обещава мир, но се въоръжава

Не искаме нова Студена война, нужен е политически диалог с Русия, твърди генералният секретар на Алианса

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 21

В интервю за ДПА генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че през настоящата 2018 г. се очаква разширяване на командния състав на НАТО - за първи път след края на Студената война. От агенцията привеждат информация, съгласно която сегашните 6,8 хил. работни места ще бъдат увеличени до осем хиляди.
"Точните числа все още не са фиксирани, но очаквам те да се повишат. Трябва да сме в състояние да се борим с тероризма. И трябва да отчетем факта, че отново си имаме работа с една по-уверена Русия. Тук трябва да поясня: не искаме нова Студена война и нова надпревара във въоръжението. Искаме политически диалог с Русия - дори това да не е лесно", увери норвежкият политик.
На въпрос дали през 2018 година може да има по-интензивни контакти с Москва извън Съвета Русия-НАТО, Столтенберг подчертава: "Очаквам, че ще имаме повече срещи и че ще използваме военните канали за комуникация. Целият Алианс подкрепя това. Наскоро например председателят на Военния комитет на НАТО, а също и главнокомандващият силите на НАТО в Европа проведоха разговори с руския генерал Валерий Герасимов - след дълъг период без контакт между двете страни".
В края на декември 2017-а в НАТО признаха, че по активност на флота в Световния океан Алиансът изостава от Русия, припомня Лента.ру. По думите на Столтенберг след края на Студената война НАТО е загубила морските си навици, особено при борбата с подводници.
Същевременно Столтенберг подчертава, че светът става все по-опасен и враждебен, и именно поради тази причина - съгласно думите на норвежеца, НАТО се развива и става все по-силен съюз.

Междувременно влиятелният "Файненшъл таймс" публикува голям аналитичен материал със заглавие "Битката на НАТО за сдържането на Русия". В статията се разказва за огромния комплекс от проблеми - от геополитически и финансови до инфраструктурни и технически - след засилването на военното присъствие на Алианса в Източна Европа. НАТО чувствително увеличи въздушното, земното и морското си присъствие на източниците граници, припомня изданието. Контингентът на Алианса на територията на Полша, Латвия, Естония и Литва нарасна до 4,5 хил. души. Започвайки от 2015 г., бригада американска бронетехника периодично се разполага в една или друга страна от Източна Европа.
В същото време натовски експерти предупреждават, че ако Русия реши да атакува, нейните войски ще се окажат в Талин 60 часа след началото на операцията. А на НАТО ще са необходими няколко дни, за да дислоцира там дори части от "предно базиране". Тази година частите от предно базиране ще представлява Италия, която се намира на 2000 км от Талин.
Логистичните проблеми не се ограничават само с разстоянията, пише "Файненшъл таймс". В Централна и Източна Европа инфраструктурата или е недоразвита, или е в негодно състояние. Мостове, тунели, пътища, железопътни линии и пристанища в страните от Източна Европа през последните 25 години не са били ориентирани да транспортират или да приемат тежката американска военна техника. "В Европа вече не строят мостове, способни да издържат 70-тонния американски танк "Ейбрамс", казва пред изданието бившият постоянен представител на САЩ в НАТО Дъглас Лют.
Броят и разнообразието на възникващите проблеми е плашещ, пише "Файненшъл таймс". Въпросът днес е дали е готов континентът, сблъскал се с редица проблеми, от растящия популизъм до "Брекзит"-а, да поеме и чувствително увеличени военни разходи.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ