Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Свят

Тръмп се похвали с по-голям бутон

По нареждане на Ким Чен-ун е възобновена пряката линия между Пхенян и Сеул

Дума

4. Януари 2018 , брой: 2   236   0Американският президентът Доналд Тръмп се похвали, че има по-голям ядрен бутон от този на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
"Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви наскоро, че ядреният бутон е винаги на бюрото му. Може би някой от неговия измършавял и гладен режим ще му обясни, че аз също имам ядрен бутон, но той е много по-силен, и моят бутон работи!", написа стопанинът на Белия дом в туитър.
В новогодишното си обръщение към нацията Ким Чен-ун заяви, че ядреният бутон винаги е на бюрото му, а също че "САЩ не могат да започнат война" срещу КНДР. Той също подчерта, че "цялата територия на САЩ ще се окаже в поразената зона", ако КНДР евентуално реши да нанесе ядрен удар.
Междувременно Ким Чен-ун заповяда да се възобнови пряката връзка с Южна Корея и да започнат чрез нея преговори със Сеул. Специалната пряка линията се намира в демилитаризираната зона в Панминчжон. Министерството на обединението на Южна Корея съобщи, че вече се е състоял първият контакт по инициатива на Пхенян.
Пряката линия действаше до декември 2015 година.
По-рано КНДР изрази готовност да започне преговори с Южна Корея за участието на нейни спортисти в зимната Олимпиада в южнокорейския град Пхьончхан. Сеул оцени положително инициативата на Пхенян и предложи да се проведат преговори на високо равнище в Панминчжон. Според Сеул преговорите трябва да започнат на 9 януари.
По този повод Доналд Тръмп отбеляза положителния ефект от санкциите срещу севернокорейския режим. "Санкциите и другите инструменти на натиск оказват голямо влияние върху Северна Корея. Войниците на КНДР спешно бягат в Южна Корея. "Рокетмен" (така Тръмп нарича Ким - ред.) сега за пръв път поиска да разговаря с Южна Корея. Това може да са добри новини. Може и не. Ще видим", написа Тръмп на страницата си в туитър.
Ким Чен-ун може да се опита да настрои един срещу друг САЩ и Южна Корея, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт. Тя отбеляза, че в Държавния департамент се съмняват в искреността на севернокорейския лидер. "Ким Чен-ун може да се опита да настрои една срещу друга двете нации, нас и Южна Корея. Мога да ви уверя, че това няма да се случи", увери Науърт.
В същото време директорът на националното разузнаване на САЩ Дън Коутс нито потвърди, нито опроверга сведенията, че КНДР вероятно се подготвя за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. "Нямаме никакъв официален коментар по въпроса за подготовка за изстрелване през следващите дни", заяви за ТАСС говорител на Дан Коутс. Известно е, че директорът на националното разузнаване координира работата на всичките 16 разузнавателни служби на САЩ. Американските телевизии Си Би Ес и Ен Би Си съобщиха с позоваване на анонимни източници, че Пхенян, изглежда, е започнал подготовката за нов опит от полигон, северно от Пхенян, и той може да се проведе в средата на тази седмица. 

Доналд Тръмп разговаря с журналисти от бюрото си в Овалния кабинет 
сн.  БГНЕС  

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"