26 Април 2024петък06:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хляб, мляко, месо и яйца поскъпват заради тока

Бизнесът и синдикатите готвят съвместни протести срещу повишаването на цената на електроенергията с до 60% от февруари, заяви Васил Велев

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 37

Още от началото на годината се очаква поскъпване на основни стоки и продукти. Това прогнозира вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред Нова ТВ. Причината по думите му е драстичното поскъпване на тока за бизнеса от 1 февруари. Фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб са силно притеснени. Към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. От следващия месец обаче цената се увеличава между 30 и 60%. Сега вариантите са два, твърдят от бизнеса. Първият е да се съкращават разходи, а вторият - да скачат цените. Средно с около 5 на сто ще поскъпнат продуктите в потребителската кошница.
"Това е лошо управление и се нарича инкриминален пазар на балансираща електроенергия. Не знаем дали поради некомпетентност или е зловредно управление. Но това е резултатът и за 9-месечието цената на производител на АЕЦ, ТЕЦ 2 и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата се плаща от търговците", коментира Васил Велев. Бизнесът е неспокоен от повишаването на цените на тока и вече има готовност за протести. "Обявихме готовност за съвместни протести между работодатели и синдикати", добави Велев.
От края на миналата година започна да ни притеснява рязкото увеличение на цените на електроенергията, които се търгуват на енергийната борса, заяви вчера и президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов пред БНР. "Говорим за увеличение от порядъка на 20, 30, 40 процента и ако тази тенденция се задълбочи, нещата могат да станат не страшни, а не ми се иска да говоря какво може да стане, и всички тези увеличения на доходите да ни се сторят нищо в този целия процес. А това с увеличението на водата много прилича на това с увеличението на минималната работна заплата. КЕВР няколко години наред стиска водоснабдителните предприятия за шиите и тогава, когато преди години спокойно можеше се мине с по 1% увеличение, сега трябва да се стигне между 3 и 18%, защото тези предприятия трябва от нещо да живеят. Така че и там нещата не са толкова лесни, колкото изглеждат", заяви Манолов.


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ