Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Август 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Ще работим за държавата до 13 май

Дума

4. Януари 2018 , брой: 2   240   0На 13 май тази година ще настъпи денят, в който гражданите в България ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си. "Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като "Tax Freedom Day", съобщиха от Института за пазарна икономика.
През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лв. за един календарен ден. Консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.
Живеещите в България ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работят до 4 май за държавата, а в дните до 13 май ще бъдат отменени от европейските данъкоплатци.
Най-много дни през 2018 г. българите ще отделят, за да попълнят приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни близо 18 дни. За осигуровките ще е нужен малко над месец - 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други почти 8 дни работа ще са нужни, за да се платят държавните и общински такси.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"