Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Икономика

Според шефа на КЕВР

До 2035 г. страната ни няма да има нужда от нови енергийни мощности

Дума

4. Януари 2018 , брой: 2   322   0До 2035 г. страната ни няма да има нужда от нови енергийни мощности. Това става ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.
"Всъщност в 10-годишния План за развитие на ЕСО се показва и доказва, че през следващите години потреблението на електроенергия в страната не само няма да се повиши, но се очаква и определен спад", казва пред БТА председателят на КЕВР. Това се дължи на новите енергоспестяващи технологии, на енергийната революция в бита, на санирането на сградите и повишаване на енергийната ефективност.
Запитан какво е мнението му за реализация на проекта АЕЦ "Белене" той казва: "По мое убеждение до 2035 г. България няма да има нужда от нови мощности. Ако се налага да бъдат строени такива, то те трябва да бъдат само заместващи мощности на действащите към момента". "По принцип няма страна в света, която да строи ядрена централа за износ на електроенергия. Ядрените централи като базова мощност се строят за задоволяване на чувствително нарастващо вътрешно потребление. Примери в това отношение са страни като Китай, Индия, Турция и др.", коментира Иванов.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"