Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Август 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Нено Димов спешно успокоява за строителството в "Пирин"

Дума

4. Януари 2018 , брой: 2   250   0След многобройните протести срещу решението на кабинета да разреши строителството на втори лифт в природен парк "Пирин" екоминистърът Нено Димов опита да успокои страстите с чат в социалните мрежи. Той обеща в ски зоната в Банско да се строят само спортни съоръжения, без сгради и хотели. Изненадващо той призна, че факторът глобално затопляне не е взет предвид в националната стратегия за развитие на зимния туризъм, тъй като феноменът бил само "предположение". "Как ще се развие климатът е нещо, което ние предполагаме. Никой от нас не знае какво ще се случи. Но да, трябва да бъде взето под внимание", заяви Димов. Мъгляв бе и отговорът му дали има установени нарушения от страна на концесионера "Юлен". Димов се оправда, че не бил информиран от ДАНС и прокуратурата за някакви закононарушения.
Припомняме, че на 28 декември кабинетът прие спорни промени в плана за управление на Национален парк "Пирин", с които позволява сеч на вековни дървета в защитената територия на Пирин заради нов кабинков лифт, писти и влекове.
Министърът обясни, че промяната в Зона II A, която обхваща 45% от парка, е само за водохващания за питейни нужди, което било пропуснато и трябва да бъде въведено. Нищо друго освен водохващания няма да има в Зона II А, зарече се той. В живото предаване се включи шефът на "Национална служба за защита на природата" в МОСВ Мирослав Калугеров, според когото Законът за защитените територии не забранява строителство на ски писти и влекове.
Димов не даде конкретен отговор какви ще са постъпленията от концесията след промяната в плана, таксите били свързани с приходите и се правели по формула.
Междувременно вчера в Русе се проведе екопротест срещу решението на кабинета за застрояване на Пирин. Днес протести ще има в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград, съобщиха от коалиция "За да остане природа в България".

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"