25 Април 2024четвъртък08:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Вакханалиите на властта

Скандалите със 164-а детска градина и със СМГ си приличат

/ брой: 3

автор:Велиана Христова

visibility 189

Помни ли някой скандала със Софийската математическа гимназия през лятото на 2017 г.? Директорът Тодоров установи драстични нарушения при класирането на децата за математическо състезание, извършени от комисия в МОН в угода на частни интереси, и уволни учителка, участвала в тях. Цялата държавна машина на просветното министерство и столичният инспекторат се нахвърлиха върху него, спретнаха му проверки, натискаха го да подаде оставка, няколко учителки от настоятелството (присвоило парите на училището) подеха атаката срещу него, други излязоха на улицата в негова защита, накрая инспекторатът все пак го уволни и тури на мястото му свое протеже. Никакви факти и доводи на Тодоров не бяха чути, истинските нарушения заради "организацията" в МОН и в настоятелството потънаха в небитието. Кучетата полаяха, керванът си продължи. 
Сега дни наред се вихри нов подобен скандал. Този път - на общинско ниво, защото се отнася за директорката на 164-а детска градина Мариана Иванова, а забавачките са на подчинение на общините. Започна се с оповестени "сигнали за нередности" и незаконно приети деца. Естествено, последваха проверки. Районната кметица прати проверка през ноември, оглавена, по думите на Иванова, от току-що назначена за експерт пенсионерка. Обвиниха директорката, че приела 24 от 265-те деца не по правилата, а за плуване родителите плащали такси на частна фирма. И току пред Нова година Иванова бе уволнена. Иначе от самата община казват, че не са доказали корупция. Нейните колежки от градината и 300 родители я защитават; правят подписки; твърдят, че са я оклеветили три бивши учителки, които не работят вече в градината. Целият екип излезе на протест срещу уволнението на директорката, готви се за ефективна стачка и пише до кметицата Йорданка Фандъкова. Самата Иванова оспорва изцяло обвиненията, но цялата общинска машина се нахвърли отгоре й. Завчера тя изнесе факти, че въпросните 24 деца са приети за 4 години по правилата на общината, а служители от дирекцията "Образование" на СО и районни кметове са я натискали с есемеси, обаждания и листчета да приема протежирани от тях деца - с имената и ЕГН-тата им. Фандъкова тутакси си назначи небезизвестния криминалист Ботьо Ботев - да разследвал дали нейни общинари са принуждавали Иванова да приема деца извън правилата. Да се смееш ли, да плачеш ли.
МОН мълчи.           
Не знам защо всички се правят на луди, като едва ли има човек да не знае всичките врътки, промени в наредби и промени на промените, които творят скандали в Столичната община от години около приема в детските градини. Местата не достигат с хиляди и е всеизвестно, че родителите използват всякакви задкулисия, за да настанят децата си в ясли или в забавачката - връзки, дарения, подаръци, подкупи, принудително политическо слагачество, стигащо до записване за членство в ГЕРБ! Това с есемесите и телефонното уреждане "отгоре" е повсеместна практика, понеже е по-трудно да си осигуриш фиктивен адрес редом с детската градина "по местоживеене". Та в общината стават смешни, като "вдигат гири", вместо да си посипят главите с пепел, понеже всички знаят как става работата. Да не говорим за "вратичката" в столичната наредба, която казва, че деца с хронични заболявания (всякакви) се приемат извън общите правила. Що бележки от лични лекари хвърчат с най-екзотични "заболявания"! А министерството, отговорно за предучилищното образование, гледа от амвона нямо и невъзмутимо.
Не са виновни родителите, нито директорите и учителите. Нека властта не прехвърля болежки на здравата глава, понеже причината за всичко са зле уредените отношения в образованието, недоработените и некачествени наредби и несвършената работа от страна на управленците. Всеки дефицит ражда корупция, особено в социалната сфера. Десет години власт на гербаджиите в столицата не им стигнаха да построят нужните детски градини, за да се разреши проблемът на хората. Дори някои сгради на детски градини продължават да се ползват от външни общински и частни наематели. Да не говорим за "тоталната реформа", която ГЕРБ наложи силово с новия образователен закон и която ражда все нови и нови проблеми - влязла в действие с недомислени и спорни текстове, без никаква готовност за постановените промени.
Колкото до "телефонното" право, то винаги е било българско явление, но никога досега властниците не са си позволявали такава вакханалия. И случаят със СМГ, и този със 164-а детска градина са само илюстрация как управляващите свалят и слагат директори, въртят едни и същи свои хора на всякакви властови позиции, без значение дали имат професионален капацитет за съответната дейност, или са случайно попаднали в нея. Поименно може да се изброява кой на кого е човек. Окалват всекиго, ако дръзне да им противоречи, не дай Боже - да им се противопостави. Проверките в училищата и детските градини станаха форма на репресия към нарочения за смяна директор. Из министерствата не остана шеф на дирекция или на регионално звено, който да не е човек на ГЕРБ или на присъдружните им патрЕоти, тук-там на ДПС... Как да не бягат кадърните млади хора далеч оттук, като без "вуйчо гербаджия" са заникъде още от детската градина за децата им! А в кариерата най-много да стигнат до шофьор на такси нощем, за да връзват някак двата края на живота си.
 
        
Софийската математическа гимназия        


 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ