23 Април 2024вторник17:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Битката със следпразничните токсини

Пълният глад след дълго преяждане е забранен, категорични са диетолози

/ брой: 3

автор:Аида Паникян

visibility 780

Коледните и новогодишни празници освен, че са едни от най-емоционалните, те са и продължителни. Те предизвикват стресови състояния при 44% от жените и 31% от мъжете. Това са установили при своето изследване на 417 жени и на 369 мъже специалисти от Американската асоциация на психолозите. От съобщените данни става ясно, че стресовото състояние в предпразничните дни и на самите празници възниква заради недостиг на време и пари за приготовленията и заради необходимостта да се купят много подаръци за кратко време. Обикновено

дамите изразходват повече енергия

в измислянето на подходящи подаръци и развлечения за семейството и приятелите, както и в подготовката на трапеза с интересни ястия. И всичко това в крайна сметка "изцежда" силите им. А когато всичко стане "по ноти" и седнат на трапезата, с обичайния аргумент "от нерви" намират утеха в прекаленото похапване. То, заедно с по-голямото количество чашки не подминава и силната половина на човечеството. Така често от поредицата празници "излизаме" преуморени, преяли и препили и в тежко състояние.   
Причините за махмурлука са няколко. Етанолът (етиловият алкохол) е диуретик и като такъв има дехидратиращ ефект, на което се дължат главоболието, силната жажда и умората. Дехидратацията кара мозъка да се свие съвсем леко, като това отдалечава мозъчната кора от черепа. При този процес се задействат рецепторите за болка по повърхността на мозъка и това е друга причина за главоболието. То може да бъде смекчено, ако се пият обилни количества вода преди и след консумацията на алкохол. Друг фактор са остатъчните продукти при разграждането на етанола чрез две химични реакции, подпомагани от ензими, които се образуват в черния дроб и той отклонява киселината pyruvate от останалите процеси, които я използват. Когато този процес е нарушен, черният дроб не успява да снабдява своевременно с глюкоза тъканите и най-вече мозъка, а това е причина за  умора, слабост, промени в настроението, понижени внимание и концентрация.
Има и няколко неврологични ефекта. Пречистването на мозъка от депресантното влияние на алкохола вероятно е причина за повишената чувствителност към светлина и шум. Пренасищането на организма с никотин често влошава махмурлука.
Генетиката също играе роля. Освен това, ако очаквате махмурлук, то непременно ще го изпитате, категорични са психолозите. Със сигурност в първата седмица на Новата година вече мнозина са преборили с различни средства махмурлука, а и ДУМА неведнъж е публикувала на страниците си "рецепти" по проблема. За сметка на това, по-рядко сме писали за борбата с

натрупаните от празниците килограми.


Е, ако се случи най-лошата възможност - човек да е бил болен по време на празниците, той със сигурност "излиза" от тях с доста намалено тегло. Но думата ни е за масовия случай. Винаги след Коледа и Нова година съжаляваме за неразумната си постъпка - преяждането. А и през януари предстоят доста сериозни именни дни. Медици препоръчват след дни на преяждане да заместим сутрешното си кафе и силния чай с чаша билков чай, подпомагащ храносмилането (мента, розмарин).
Обядът и вечерята през следващите 48 часа да са съвсем леки, да се наблегне на водата и зеленчуковите бульони, за да бъдат отстранени шлаките. А ако сме погълнали много мазни неща, спасението е в плодовия и зеленчуковия сок (лимони, моркови, портокали). Те помагат да се регулира чревният тракт.
В случай, че гаденето се съпровожда с разстройство, пийте Кока-кола или зеленчукови бульони, препоръчват американски диетолози.
Празничното меню обикновено ни натоварва, защото често включва по-мазни храни. Те са и по-вкусните. Но пък карат храносмилането ни да продължи и 7 часа. Системното преяждане натоварва не само храносмилателната система, а и сърцето. Особено чувствителни към честите преяждания са панкреасът, стомахът и жлъчката, защото храносмилането се осъществява до голяма степен от тях. Например
 
острият панкреатит

(възпаление на панкреаса - задстомашната жлеза), едно от най-тежките заболявания в спешната коремна хирургия, обикновено започва след преяждане с мазни храни или препиване, затова честотата му се увеличава по време на големи празници, твърдят коремни хирурзи. Често срещана проява е  при болни от жлъчно-каменна.
Силната болка в горната част на корема над пъпа е основен симптом. Болните имат упорито гадене и повръщане, което бързо влошава общото им състояние. Тъй като движението засилва болката, пациентите обикновено лежат по гръб или настрани със свити крака. Много важно е болните да потърсят навреме лекарска помощ. Диагнозата се поставя след клиничен преглед, лабораторни изследвания на кръв и урина, а при нужда ехографско изследване. Лечението на болестта налага спешно настаняване в хирургично отделение, тъй като може да се наложи оперативна намеса... Звучи страшно, но пък защо да се жертваме, ако може просто да си вземаме по 1-2 хапки от всичко вкусно и да не създаваме работа на хирурзите?

"Празнично сърце"

Нормалният сърдечен ритъм е 60-70 удара в минута, но при претоварване с пиене и храна сърцето препуска със 150-160 удара. Най-големият ни враг е впрягането на сетни сили за поглъщане на недоизядените храни след празниците. А и хранителният маратон, особено през зимата, води до повишаване на кръвното налягане.

Твърде бързото отслабване

води не само до проблеми в работата на организма като цяло, но и до стремително нарастване на теглото след прекратяване на диетата. Затова диетолози препоръчват богати на целулоза харни - зеленчуци, плодове, бобови култури, храна, богата на белтъчини.
Прието е, че за здравите хора периодът на разтоварване може да продължи не повече от една седмица, но трябва да е поне 5-6 дни. Толкова време е необходимо, за да може да започне изхвърлянето на натрупаните токсични вещества от организма. Но е важно захранването. Препоръчва се то също да продължи около седмица. През този период може да се яде и пие всичко освен сериозни количества алкохол, тлъсти храни и храни, съдържащи концентрирани въглехидрати - баклави, пасти, торти.
Нещо повече - консумацията на зеленчуци спомага за съхраняването на паметта и остротата на ума и на преклонна възраст, сочат изводите от проучване на учени от Института за здравословно стареене "Ръш" към Медицинския център на Университета "Ръш" в Чикаго. Те установили, че хората на възраст 65 и повече години, които 2 пъти дневно хапват зеленчуци, имат много по-добра памет от връстниците си, забравили да включат зеленчуци в менюто си.

Внимателно с фитнеса и сауната

Мнозина изплашени от добавените килограми, хукват към планини, фитнес зали, сауна и прочее методи за отслабване. Това е грешка, категорични са лекари. Те препоръчват да се прави малко гимнастика вкъщи, да се ходи на работа пеш, т.е. натоварванията да са леки. Претоварването на мускулите води до отделяне на млечна киселина, която също има токсичен ефект върху организма.
Сауната подобрява настроението, кожното кръвообращение, а вдишваният топъл въздух разширява кръвоносните съдове под лигавиците на дихателните пътища и помага на оздравяването при хреми и кашлици. Високата околна температура убива повечето бактерии и инсекти. Но в сауна не бива да се влиза след преяждане и употреба на алкохол! Сауната е противопоказна за сърдечно болните, хората с разширени вени и малките деца.

 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 302

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 277

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 272

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 299

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ